Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πάντα ο ηγέτης μίας χώρας και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη Αμερική, έχει το περιθώριο να αλλάξει την στρατηγική του για ένα ζήτημα. Βέβαια όταν το ζήτημα αυτό είναι το Αφγανιστάν, του οποίου ο 16ετής πόλεμος έχει κοστίσει στην Αμερική όχι μόνο χρήματα, αλλά και ανθρώπινες ζωές, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Γιατί όμως ο Τραμπ επέλεξε να αλλάξει τόσο ριζικά την στρατηγική του. Τι θέλει να πετύχει παρεμβαίνοντας στην συγκεκριμένη περιοχή.
Σχεδόν όλοι οι αναλυτές αναρωτιούνται τους λόγους που οδήγησαν τον Τραμπ στην τόσο ριζική αλλαγή της στρατηγικής του ως προς την επέμβαση του Αφγανιστάν. Ο ίδιος, κατά την διάρκεια του διαγγέλματος, επεσήμανε πως οι συνέπειες μιας γρήγορης απόσυρσης των στρατευμάτων θα ήταν προβλέψιμες και απαράδεκτες, αφού θα δημιουργούνταν αμέσως ένα κενό για την άνθηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος.
Ακόμη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επιθυμεί μια προσέγγιση στο Αφγανιστάν που δεν θα βασίζεται σε χρονοδιαγράμματα αλλά θα εξαρτάται από τις συνθήκες επί του πεδίου της μάχης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για «λευκή επιταγή» προς τη χώρα, διατηρώντας το στοιχείο του απρόβλεπτου που έχει καλλιεργήσει στην έως τώρα άσκηση της εξωτερικής του πολιτικής.
Παράλληλα προειδοποίησε το Πακιστάν ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν άλλο να προσφέρει η χώρα «ασφαλές καταφύγιο» στους εξτρεμιστές, συμπληρώνοντας ότι η Ισλαμαμπάντ έχει «πολλά να χάσει» αν δεν συνταχθεί με τους Αμερικανούς. «Χρηματοδοτούμε το Πακιστάν με δισεκατομμύρια δολάρια και ταυτόχρονα αυτοί προσφέρουν καταφύγιο στους ίδιους τους τρομοκράτες τους οποίους πολεμάμε», είπε.
Τι έκανε τον Τραμπ να αλλάξει γνώμη
Ο Τραμπ στο διάγγελμα που έκανε, κατά την διάρκεια μίας αποστροφής του λόγου του, ανέφερε πως «Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας με έπεισαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, εμποδίζοντας τους Ταλιμπάν να επιστρέψουν».
Όμως το ερώτημα παραμένει πως ο Πρόεδρος άλλαξε τόσο ριζικά την γνώμη του στο θέμα του Αφγανιστάν. Βάσει πληροφοριών, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χ.Ρ. ΜακMάστερ, για να καταφέρει να πείσει τον Πρόεδρο ότι δεν θα πρέπει να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν του έδειξε μία φωτογραφία.
Η φωτογραφία αυτή εικονίζει τρεις κοπέλες με μίνι φούστα να περπατούν ανέμελες σε ένα δρόμο της Καμπούλ. Με την φωτογραφία, ο ΜακΜάστερ ήθελε να δείξει ότι οι δυτικές συνήθειες στο Αφγανιστάν ήταν κάτι το συνηθισμένο και ότι μπορεί να επιτρέψουν μια μέρα.
Το 1972, όταν απαθανατίστηκε η στιγμή, φαίνεται τόσο διαφορετικό σε σχέση με την πραγματικότητα των ετών που ακολούθησαν στη χώρα. Το έχουμε συνδέσει με εικόνες ακραίας καταπίεσης και εικόνες εικόνων που κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους εξαφανισμένες πίσω από τη μπούρκα και τα άκαμπτα ήθη, ωστόσο μέχρι τη δεκαετία του ’70 το Αφγανιστάν ήταν με ισλαμική κοινωνία που έκανε μεγάλα βήματα για τον εκδυτικισμό της – ήταν το «Παρίσι της κεντρικής Ασίας». Στη χώρα οι γυναίκες διεκδικούσαν όλο και περισσότερους ρόλους – και, βέβαια, χωρίς μπούρκα, ακόμα και με κοντές φούστες.
Άλλα έλεγε προεκλογικά
Αν παρακολουθήσει κανείς τις αναφορές του νυν προέδρου των ΗΠΑ σε ότι αφορά το Αφγανιστάν θα καταλάβει πως ο πρόεδρος δεν άλλαξε απλά γνώμη, αλλά σχεδίασε μία εντελώς διαφορετική στρατηγική με τους συμβούλους του Λευκού Οίκου, η οποία είναι αντίθετη στην πολιτική ατζέντα με την οποία πολιτεύτηκε.
Συγκεκριμένα, το 2012 δήλωσε: «Είναι η ώρα να φύγουμε από το Αφγανιστάν», ένα χρόνο αργότερα έκανε λόγο για «χαμένες ζωές και πεταμένα λεφτά», ενώ το 2015 ως υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ανέβασε στροφές, λέγοντας πως «τα αμερικανικά στρατεύματα οδηγούνται σε σφαγή».
Φέτος, ο πρόεδρος πλέον Ντόναλντ Τραμπ έκανε μία ακόμη στροφή 180 μοιρών, χαράζοντας πορεία πολεμική, αφού στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε πως η απόσυρση από τη 16 ετών συμπλοκή της Αμερικής στο Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αποστολή νέων στρατευμάτων στη χώρα.
Αντίθετος και ο Ραντ Πολ
Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη στην Παλιά Βουλή από τους Ρεπουμπλικάνους Ελλάδος και το ΚΕΦΙΜ, προσκεκλημένος ήταν ο Γερουσιαστής του Κεντάκι Ραντ Πολ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόσφατο διάγγελμα του προέδρου Τραμπ για την αποστολή στρατού στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Πολ ανέφερε μάλιστα την αντίθεσή του στη νέα παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Παρότι Ρεπουμπλικανός, ο κ. Πολ είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στην παρεμβατική αμερικανική εξωτερική πολιτική και ειδικά στις στρατιωτικές επεμβάσεις.
Η αντίδραση του Γκάνι
Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ για παραμονή της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα του.
«Είμαι ευγνώμονας στον Τραμπ και τον Αμερικανικό λαό για αυτή επιβεβαίωση της στήριξης στον κοινό μας αγώνα για διασώσουμε την περιοχή από την απειλή της τρομοκρατία» είπε ο Γκάνι. Ο Ασράφ Γκάνι επισήμανε πως με τη νέα στρατηγική μπορεί να αναπτυχθεί το δυναμικό εκπαίδευσης των αφγανικών εθνικών δυνάμεων ασφαλείας.