Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Συγκλονιστικές εικόνες της μετανάστευσης και του περιθωρίου στην Έκθεση Φωτογραφίας του Ενρί Τσανάι

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου». Η έκθεση, μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του Ενρί Τσανάι: Συγκλονιστικές εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και αφοπλιστικά ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες που περνούν μπροστά από τον φωτογραφικό φακό του. Ο νεαρός δημιουργός, o οποίος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και τη γενέτειρά του, για να αποτυπώσει στιγμιότυπα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ο επιμελητής και υπεύθυνος παραγωγής της έκθεσης, Θάνος Σταυρόπουλος, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «η έκθεση αποτελεί ένα project στο οποίο βάλαμε όλη την καρδιά και την αγάπη μας». Παράλληλα, ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη, τη διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Συραγώ Τσιάρα, τον Ενρί Τσανάι, καθώς και τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια, η Συραγώ Τσιάρα αναφέρθηκε στη συνεργασία του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, μέσω της οποίας το ΚΣΤΘ «έχει ανοικτά τα μάτια του στο τι γίνεται έξω από αυτό, έτσι ώστε να λειτουργεί ως πλατφόρμα στην οποία ανεβαίνουν εικόνες και ιδέες, καθώς και ως τόπος συζήτησης, εκτός από τόπος εικαστικής απόλαυσης». Άλλωστε, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια, στις μέρες μας η απόλαυση της Τέχνης ως ζητούμενο είναι το λιγότερο, μπροστά στην ανάγκη ανοίγματος στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Μιλώντας για το έργο του Ενρί Τσανάι, η κ. Τσιάρα τόνισε: «Για μένα, η αιχμηρή γλώσσα του Ενρί Τσανάι ήταν μια σπουδαία αποκάλυψη. Στις φωτογραφίες του, γεγονότα, σκηνές και εικόνες με τις οποίες είμαστε εξοικειωμένοι μέσα από τα ΜΜΕ, αποτυπώνονται με έναν τρόπο που μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε και να δούμε πέρα από το προφανές».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο Ενρί Τσανάι υπογράμμισε ότι είναι συνηθισμένος να βρίσκεται πίσω από το φακό, γι’ αυτό και τού είναι δύσκολο να μιλά μπροστά σε αυτόν, για τη δουλειά του. Όπως ανέφερε ο ίδιος, λειτουργεί ως παρατηρητής και προσπαθεί να γίνει μέρος της ζωής των ανθρώπων που φωτογραφίζει. Πρωταγωνιστές του είναι άτομα που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας -μετανάστες, εργάτριες του σεξ και ναρκομανείς, μεταξύ άλλων-, ενώ ταυτόχρονα, ο φακός του καταγράφει συνταρακτικές εικόνες από την Ελλάδα της κρίσης. «Ζούμε σε δύσκολες εποχές, πρέπει να είμαστε πιο κοντά και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον», σχολίασε σχετικά ο δημιουργός.

Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 15-23 Μαρτίου 2014
Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι, Τ.+30 2310 593 270, www.greekstatemuseum.com, www.cact.gr)
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-18:00

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων