Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Συλλογή που “διηγείται” την ιστορία των Βαλκανίων πωλείται σε δημοπρασία

Ολόκληρη η μεταπολεμική ιστορία των Βαλκανίων και της Σοβιετικής Ένωσης “αποτυπώνεται” στην συλλογή του Βασίλη Κωνσταντίνου που διατίθεται έναντι τιμήματος 60.000 ευρώ από τον οίκο δημοπρασιών Myrό Antiques Ηouse, o οποίος διαχειρίζεται την πώλησή της. Μέρος του ποσού θα διατεθεί υπέρ των δραστηριοτήτων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Eνα πορτραίτο νέας γυναίκας, μέλος της φασιστικής νεολαίας του Αντονέσκου (1941) της οποίας τα κουμπιά της στολής καλύφθηκαν με χρώμα μετά το πόλεμο για να κρύψουν τον «αγκυλωτό σταυρό» είναι ένα από τα αξιοσημείωτα αντικείμενα της συλλογής.

Ιστορικής αξίας είναι και το έργο του Guri Mahdi (1921-1988) που κρεμόταν πίσω από ένα εκ των γραφείων του Ενβέρ Χότζα. Όπως διηγείται ο ίδιος ο κ. Κωνσταντίνου, όταν ο Zhou Enlai επισκέφτηκε τα Τίρανα το Μάρτιο του 1965, ο Mahdi ζωγράφισε σε έναν πίνακα τους δύο πολιτικούς και το έργο κρεμάστηκε πίσω από το γραφείο του Ενβέρ, στο κτήριο της κεντρικής επιτροπής.

Σε άγνωστη όμως φάση του αλβανοσινικού σχίσματος, άρπαξαν τον Mahdi βράδυ από το σπίτι του και τον οδήγησαν σε αυτό το γραφείο. Του ζήτησαν να αποκαθηλώσει τον πίνακα και να τον πάρει. Ο Mahdi έβγαλε ένα ξυράφι από τη τσέπη του, έκοψε από τον πίνακα τον Zhou και τον έκαψε μπροστά τους. Έμεινε όμως στον σχισμένο πίνακα ένα κομμάτι από τον ώμο και το μανίκι του Zhou.

Η συλλογή που αποτελείται από δεκάδες άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων μολυβένιες φιγούρες ηγετών της εποχής, προτομές, παράσημα, πορτρέτα και διάφορα μικροαντικείμενα, πολλά από τα οποία κρύβουν επίσης μοναδικές ιστορίες, θα εκτίθεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου και θα διατίθεται προς πώληση. Επιπλέον, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, στις 11 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί από τον οίκο Δημοπρασιών Myro Antiques House μέσα στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δημοπρασία κάποιων αντικειμένων από τη συλλογή και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για να ενισχυθεί η δραστηριότητα του ΜΜΣΤ.

Το Myrό Antiques House υπηρετεί τον χώρο της αντίκας και Tέχνης από το 1996 με καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και από τον Μάιο του 2009 στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, σε εγκαταστάσεις όπου λειτουργεί εκθετήριο αντικών, παλαιοπωλείο, πινακοθήκη σύγχρονης και κλασσικής τέχνης, γλυπτοθήκη, οίκος δημοπρασιών, τμήμα συντήρησης έργων τέχνης και περιοδικές εκθέσεις συλλογών αντίκας. Παράλληλα, αποτελεί την έδρα των διεθνών συναντήσεων και συμποσίων σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο της Greek Marble Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου), ενώ αναπτύσσει μία σειρά από αυτόνομες δραστηριότητες στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων