Το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μαμούθ και τους Συγγενείς τους (ΔΙ.Σ.ΜΑ.Σ.) θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 8 Μαΐου 2014 στη Δυτική Μακεδονία. Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 και ώρα 19.30, στο BIO.ΠΑ. Κέντρο της Σιάτιστας.
Νέες ανακαλύψεις απολιθωμάτων, σημαντικές πρόοδοι στη χρήση ειδικών τεχνικών για την ανάλυση των απολιθωμάτων και την απόλυτη χρονολόγηση, πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τους σημερινούς ελέφαντες, οι οποίοι προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από αρκετές δεκαετίες κυνηγιού από τον άνθρωπο για τους χαυλιόδοντες τους, νέα στοιχεία από τα κατεψυγμένα μαμούθ της Σιβηρίας (από τη μελέτη του εγκεφάλου του τριχωτού μαμούθ!), τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τις Εποχές των Παγετώνων και τις κλιματικές αλλαγές είναι ορισμένα από τα θέματα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.
Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν κορυφαίοι ειδικοί παλαιοντολόγοι προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες πάνω στην πρόοδο της μελέτης των προβοσκιδωτών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετάσχοντες θα διασχίσουν σχεδόν όλη την Ελλάδα, φτάνοντας και το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αθηνών όπου φυλάσσονται απολιθώματα από θέσεις παγκοσμίου φήμης, όπως το Πικέρμι και η Μεγαλόπολη. Τελικός προορισμός είναι το Σπήλαιο Χαρκαδιό στην Τήλο, μέσα στο οποίο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά από τους τελευταίους νάνους ελέφαντες της Ευρώπης!
Ένα μεγάλο μέρος των επιστημονικών παρουσιάσεων αφορά τις τελευταίες ανακαλύψεις των προβοσκιδωτών της Ελλάδας. «Τα ευρήματα που προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από πολλές περιοχές της χώρας έχουν κεντρίσει το διεθνές ενδιαφέρον» υποστηρίζει η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά και επισημαίνει «Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα περισσότερα από αυτά τα απολιθώματα τα οποία προάγουν την επιστήμη της Παλαιοντολογίας σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη μεγάλη συμμετοχή φοιτητών από διεθνή πανεπιστήμια και μεγάλο αριθμό νέων ερευνητών, γεγονός που φανερώνει ότι η Παλαιοντολογία εκτός από ένδοξο παρελθόν εμφανίζει ένα δυναμικό παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον».
Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. τους Δήμους Γρεβενών και Βοΐου της Δυτ. Μακεδονίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στα Γρεβενά και τη Σιάτιστα, σύμφωνα με το πρόγραμμα (http://www.mammothconference.com/program.html).
Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του Συνεδρίου στην ιστοσελίδα: www.mammothconference.com.