Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Σύνοδος Υπ. Εξ. στο Παρίσι με φόντο την ειρήνη στη Μ. Ανατολή

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Μια σύνοδος κορυφής σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι σήμερα (3 Ιουνίου) ελπίζει να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που βρίσκονται σε στασιμότητα από το 2014.

Όπως αναφέρθηκε και σε πρόσφατο άρθρο, η συνάντηση ορίστηκε να συμπεριλάβει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, δηλαδή τη Ρωσία, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και περίπου 20 χώρες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει ισραηλινή ή παλαιστινιακή συμμετοχή.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι μόνο οι άμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστινίους μπορούν να φέρουν την ειρήνη.

«Πολλά έχουν αλλάξει σε αυτή την περιοχή τα τελευταία χρόνια και η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία αποτελεί μία νέα ευκαιρία που μπορεί να βοηθήσει να πείσει τους Παλαιστίνιους να προσέλθουν σε άμεσες διμερείς συνομιλίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κέγες. «Η γαλλική πρωτοβουλία παρέχει δυστυχώς ένα πολυμερές πλαίσιο που η παλαιστινιακή ηγεσία θεωρεί ως επιβεβλημένη λύση ως προς το Ισραήλ και μια πορεία διαφυγής από τη λήψη των δύσκολων αποφάσεων», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Γαλλίας.

«Μέχρι τώρα το Ισραήλ έχει απορρίψει κάθε πρωτοβουλία, γι’ αυτό και η Γαλλία θεώρησε ότι είναι σωστό να συγκεντρώσει όλες αυτές τις χώρες προκειμένου να καθορίσουν ένα πλαίσιο», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριάντ αλ-Μάλκι. «Στη συνέχεια, μπορούν να μιλήσουν με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς».

Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται κατά κύριο λόγο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ισραηλινοί οικισμοί να τους αρνηθούν τη δημιουργία μια δίκαιης λύσης κι ενός βιώσιμου κράτους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρει ότι είναι πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις, αλλά το Ισραήλ σκοπεύει να κρατήσει τα μεγάλα οικιστικά μπλοκ σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία περί παραχώρησης γης.

Πηγές: Reuters, Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων