Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δίνουν το 41% του εισοδήματός τους για έξοδα κατοικίας

Όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Housing Europe, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη Δημόσια, Συνεταιριστική και Κοινωνική Στέγη, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η «Καθημερινή», τα ελληνικά νοικοκυριά που υφίστανται υπερβολική επιβάρυνση αναφορικά με τις δαπάνες στέγασης είναι τέσσερις φορές περισσότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σχεδόν το 41% των ελληνικών νοικοκυριών δαπανά  πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης στις οποίες υπολογίζονται το ενοίκιο για όσους ενοικιάζουν ή το στεγαστικό δάνειο για όσους έχουν αποκτήσει σπίτι, η ηλεκτρική ενέργεια, η θέρμανση, η ύδρευση, η τηλεφωνία και τα κοινόχρηστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που ξόδευε πάνω από το 40% σε έξοδα στέγασης πριν από δύο χρόνια ήταν στο 33% πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη. Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, δεν ξεπερνάει το 11.3%.

Αύξηση στους φόρους, μείωση στο εισόδημα

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αν συνυπολογίσει κανείς στα έξοδα στέγασης τους φόρους που αυξάνονται διαρκώς, η κατοχή κατοικίας αποτελεί ένα κόστος το οποίο λίγα πλέον νοικοκυριά μπορούν να αντέξουν καλύπτοντας παράλληλα και όλα τα υπόλοιπα έξοδα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι το 2015, οι φόροι κατοχής ακινήτων αυξήθηκαν από τα 500 εκατ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 αυξήθηκαν εκ νέου σε 3,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή αύξηση έχει σημειωθεί και στις δαπάνες που συνοδεύουν την κατοχή κατοικίας, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδειγμα, ενώ το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί σημαντικά.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο βάσει της έρευνας, και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής, είναι ότι το σχετικό ποσοστό εκτινάσσεται σε πάνω από 90% στα νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται στην πιο επαχθή οικονομική θέση, δηλαδή το εισόδημά τους είναι μικρότερο του 60% του μέσου εισοδήματος.

Παράλληλα, όπως προκύπτει σημαντική είναι και η πτώση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα που έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο διαχρονικά ποσοστό, στο 73,9%.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων