Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος
Τα ελληνικά πανεπιστήμια ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα αμφιθέατρά τους στο σαλόνι των φοιτητών. Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 θα παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να παρακολουθεί δωρεάν τα μαθήματα ψηφιακά από το σπίτι του.
Πλέον, η ανάπτυξη των ελληνικών πανεπιστημίων ακολουθεί τα χνάρια φημισμένων ιδρυμάτων ανα τον κόσμο όπως το MIT, Harvard και Stanford, που εδώ και χρόνια εφαρμόζουν την συγκεκριμένη τακτική. Με την σειρά τους τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά στον χώρο της ψηφιακής διδασκαλίας προσφέροντας την δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να παρακολουθεί τις διαλέξεις όπως ακριβώς παραδίδονται στα αμφιθέατρα.
Τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, ανάλογα με την δυναμική τους, έχουν ξεκινήσει ήδη τις μαγνητοσκοπήσεις μαθημάτων και ετοιμάζονται για την νέα εποχή της διδασκαλίας. Στόχος είναι να προσφερθούν μέχρι το τέλος του 2015 7.371 ψηφιακά μαθήματα από τα ελληνικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, 19 ΑΕΙ και 10 ΤΕΙ.
Τα μαθήματα τα οποία θα προσφέρονται σε ψηφιακή μορφή δεν θα αποτελούν προφανώς ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών, όμως θα είναι άκρως αντιπροσωπευτικά για κάθε τμήμα και θα είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν αυτόνομα μαθήματα και να μην προϋποθέτουν μια σειρά στην μελέτη τους.
Η λειτουργία αυτή των διαδικτυακών μαθημάτων σκοπεύει να εισάγει τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στην λογική των κορυφαίων πανεπιστημίων της Δύσης ακολουθώντας τα χνάρια τους, Βέβαια στα συγκεκριμένα ιδρύματα παρέχονται στους φοιτητές, εκτός από την δυνατότητα online παρακολουθήσεις μαθημάτων, και πιστοποιητικά παρακολούθησης. Τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά δεν προβλέπονται για τους Έλληνες που θα προτιμήσουν αυτού του είδους την διδασκαλία και ίσως αποτελέσει ένα τροχοπέδη για την ανάπτυξη του προγράμματος.