Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα ρέστα μας θα ζητήσει η Τρόικα

Το δημοσιονομικό κενό των 4,9 δισ. ευρώ του 2014, οι «υπερβάσεις» της κυβέρνησης στα δύο νομοσχέδια για τα ακίνητα και τους πλειστηριασμούς, ο επιμήκυνση του 13% ΦΠΑ στην εστίαση και μερικά άλλα καυτά θέματα θα τεθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου από την Τρόικα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Και οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι θέλουν συμφωνία έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου για να είναι και καλό το κλίμα περί την Ελληνική Προεδρία, αλλά και των Ευρωεκλογών. Η απαίτηση της τρόικας για λήψη «διαρθρωτικών» μέτρων με «δημοσιονομικό αποτέλεσμα» δεν έχει εκλείψει και εντοπίζεται στο δημόσιο και σε «λουκέτα» ΔΕΚΟ – φορέων αλλά και στις παρεμβάσεις που ζητούν εδώ και μήνες για μείωση των συντάξεων των λεγόμενων «ευγενών ταμείων». Η τρόικα απαιτεί μείωση πάνω από 300 εκατ. ευρώ των εργοδοτικών εισφορών. Ο λόγος για το ένα τρίτο της μείωσης που ζητά σε βάθος 3ετίας η τρόικα (κατά 3,9%) και υπολογίζεται ότι θα έχει συνολικό κόστος περίπου 900 εκατ. ευρώ. Η «τρύπα» μπορεί να γίνει πολύ πιο μεγάλα αν «περάσει» η απαίτησή τους για κατάργηση- συγχώνευση των τελών υπέρ τρίτων τα οποία στηρίζουν τα έσοδα των ταμείων.

Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, αλλά και για τη λίστα με τους επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Τέλος θέλει να ξεκαθαρίσει τα μέτρα για το 2015, μέσω του Μεσοπρόθεσμου 2014-2017 που έχει σταλεί μεν στην ΕΕ αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων