Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Τεράστια αδαμαντωρυχεία …. ο Δίας και ο Κρόνος

Επιστήμονες που συμμετείχαν στο Συνέδριο για τις Πλανητικές Επιστήμες της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας ισχυρίζονται ότι ο Κρόνος και ο Δίας μπορεί να διαθέτουν μεγάλες ποσότητες αυτού που πολλοί θεωρούν ότι είναι το κλειδί για την καρδιά μιας γυναίκας, τα διαμάντια. Και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.
Ομάδες του California Specialty Engineering και του Πανεπιστημίου του Wisconsin, Madison, ανακοίνωσαν ότι ο Δίας και ο Κρόνος θα μπορούσαν να περιέχουν στερεά διαμάντια στους πυρήνες τους. Οι επιστήμονες λένε ότι διαμάντια σε υγρή μορφή θα μπορούσαν επίσης να βρίσκονται βαθύτερα μέσα στον πυρήνα επειδή οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές που οι πολύτιμοι λίθοι θα έχουν λιώσει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν εδώ και αρκετό καιρό ότι οι πλανήτες Ποσειδώνας και Ουρανός είναι πιθανό να περιέχουν διαμάντια βαθιά κάτω από την επιφάνεια τους, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα έχει αναφέρει παρόμοια στοιχεία για τον Δία και τον Κρόνο. Τα διαμάντια στον πυρήνα του Ποσειδώνα και του Ουρανού πιθανότατα θα είναι στέρεα επειδή οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό των πλανητών αυτών είναι χαμηλότερες.

«Στο παρελθόν, μόνο ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας θεωρούνταν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες στο εσωτερικό τους ώστε να μπορούν να σχηματιστούν διαμάντια στους πυρήνες τους. Φαίνεται ότι το εσωτερικό του Δία φτάνει σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν διαμάντια από άνθρακα, ενώ και το εσωτερικό του Κρόνου φτάνει θερμοκρασίες και πίεση όπου ο άνθρακας θα μπορούσε να υπάρχει ως στέρεο διαμάντι,» αναφέρουν οι ερευνητές σχετικά με τα ευρήματά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα διαμάντια στους δύο μεγαλύτερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σχηματίστηκαν από μεθάνιο που βρέθηκε στην ατμόσφαιρά τους. Κατά τη διάρκεια ηλεκτρικών καταιγίδων οι κεραυνοί δημιούργησαν μαύρη αιθάλη παρόμοια με αυτή που βρίσκεται μέσα σε ένα τζάκι. Χρησιμοποίησαν επίσης και πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν πώς αντιδρά ο άνθρακας σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις.
«Καθώς ο άνθρακας εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, ο άμορφος άνθρακας μετατρέπεται σε γραφίτη ο οποίος στη συνέχεια μετατρέπεται σε διαμάντι, σε διάφορες μορφές ανάλογα με την πυκνότητά τους,» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι είμαστε ακόμα μακριά από την κατανόηση της σύνθεσης και της δομής του Δία και του Κρόνου, δύο πλανήτες που είναι αντίστοιχα περίπου 300 και 100 φορές μεγαλύτεροι από τη μάζα της Γης και ήταν από τους σημαντικούς παράγοντες κατά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος όταν σχηματίστηκε,” λέει ο Tristan Guillot, πλανητικό ερευνητής στο Observatoire de la Cote d’Azur της Γαλλίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων