Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Την παραίτηση της από πρόεδρος του ΣτΕ υπέβαλε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Από την θέση της πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέβαλε την παραίτησή της η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η αναμενόμενη παραίτησης της κυρία Σακελλαροπούλου υποβλήθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Η παραίτηση της κυρίας Σακελλαροπούλου υποβλήθηκε μετά την πανηγυρική επιλογή της από την Βουλή, με 261 ψήφους, στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και είναι κατά σειρά η 13η ΠτΔ (8η από τη μεταπολίτευση).

Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της, αφού δώσει θρησκευτικό όρκο σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, που είναι η 13η Μαρτίου 2020.

Ωστόσο, την κυρία Σακελλαροπούλου θα αναπληρώνει στο ΣτΕ -μέχρι το υπουργικό συμβούλιο επιλέξει τον νέο πρόεδρο του ΣτΕ, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης- ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Αθανάσιος Ράντος.

Ο κ. Ράντος είχε αναπλήρωση και πάλι την κενή θέση του προέδρου του ΣτΕ, όταν είχε παραιτηθεί, λίγο πριν την συνταξιοδότησή του, ο Νικόλαος Σακελλαρίου.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας, ξεκίνησε την διαδικασία πλήρωσης της θέσης του προέδρου του ΣτΕ.

Πάντως, ο κ. Ράντος θεωρείται ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΣτΕ, ανεξάρτητα εάν αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπομένου από το Σύνταγμα ανωτάτου ορίου ηλικίας, στην εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων