Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Της Τρόικας το ανάγνωσμα

Ενώ η κυβέρνηση διαπιστώνει έκπληκτη ότι η Τρόικα δεν ικανοποιείται με μέτρα 1,3 δις ευρώ και απαιτεί τουλάχιστον 2 plus, ο ΟΟΣΑ αν και βελτίωσε τις προβλέψεις του για την χώρα μας, εξακολουθεί να βλέπει ύφεση και για το 2014! Δηλαδή, προβλέπει και πάλι ύφεση 0,4% του ΑΕΠ για το 2014 (από 1,2% που είχε στην προηγούμενη έκθεση) και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2015 με ρυθμό 1,8%.

Είναι σαφές ότι οι καταστάσεις, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εισέρχονται σε οριακή φάση. Οι δανειστές αδιαφορούν αν θα αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά και η κυβέρνηση φοβάται την πολιτική της απομόνωση στην ευρωζώνη, μετά τα καλά νέα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Κινδυνεύει δηλαδή η Ελλάδα μία χώρα της περιφέρειας ή του Νότου να κατηγορηθεί πως βάζει συνεχώς νάρκες στην προσπάθεια ανάκαμψης του συνόλου της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι το «παζάρι» με την Τρόικα θα κλείσει μόνο όταν η ελληνική πλευρά διανύσει την απόσταση ώστε να καλύψει αυτά που ζητούσε η τρόικα από το καλοκαίρι και ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να διαρκέσει μέχρι την 9η Δεκεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις διαφορετικές γνώμες, θέσεις και προθέσεις ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν καθώς η εξωτερική πολιτική έχει περιοριστεί στο αν θα βγει η κα Μέρκελ στο τηλέφωνο στον Σαμαρά.

Άλλωστε και η προχθεσινή ανακοίνωση του ΣΕΒ δείχνει πως η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου και αυτό άλλωστε καταγράφεται παντού, ακόμη και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων