Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Τι επηρεάζει τα όνειρά σου;

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας κάνει ό, τι μπορεί για να παραμείνει κοιμισμένο. Έτσι, αντί να ξυπνήσει με τα εξωτερικά ερεθίσματα – μυρωδιές, ήχους, αισθήσεις – αυτά συχνά υφαίνονται μέσα στα όνειρα μας. «Το μυαλό ενσωματώνει την εξωτερική παρέμβαση στην ιστορία του ονείρου», εξηγεί η Lauri Loewenberg, αναλύτρια ονείρων.

Υπάρχουν όμως πολλά εξωτερικά ερεθίσματα που μπορούν να επηρεάσουν τα όνειρά μας.

Ήχοι
Ο ήχος του ξυπνητηριού ενσωματώνεται στο όνειρο με τη μορφή ενός συναγερμού ή μιας σφυρίχτρας. «Οι ήχοι στην πραγματική ζωή μπορούν εύκολα να βρουν το δρόμο τους στα όνειρα», αναφέρει η Loewenberg. Για αυτό λοιπόν μπορείτε να ακούσετε ένα CD με τον ήχο των κυμάτων εάν θέλετε να ονειρευτείτε κάτι αντίστοιχο.

Μυρωδιές
Γερμανοί επιστήμονες προσπάθησαν να μελετήσουν τον αντίκτυπο μιας καλής μυρωδιάς (τριαντάφυλλα) και μιας κακής μυρωδιάς (σάπιο αυγό) στον ύπνο. Τα τριαντάφυλλα προκάλεσαν ωραία όνειρα ενώ η μυρωδιά από τα αυγά ήταν η αιτία για άσχημα όνειρα.

Θέση ύπνου
Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι όταν κάποιος κοιμάται μπρούμυτα, αυξάνονται οι πιθανότητες να δει ένα όνειρο σεξουαλικού περιεχομένου, καθώς δυσκολεύεται η αναπνοή. Εάν πάλι κάποιος θέλει να θυμηθεί το όνειρό του, θα πρέπει να παραμείνει στην ίδια θέση που ήταν όταν ξύπνησε, αναφέρει η Loewenberg.

Ψυχολογική κατάσταση
Η ψυχολογική κατάσταση επηρεάζει βεβαίως τα όνειρα. Η κατάθλιψη για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει ασπρόμαυρα όνειρα, ενώ δεν βοηθάει στο να θυμηθεί κάποιος τα όνειρά του. Όταν κάποιος δει ανεμοστρόβιλο στον ύπνο του, αυτό πάλι σημαίνει ότι έχει υπερβολικό άγχος. Και γενικά τα καιρικά φαινόμενα έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα στην πραγματική ζωή.

Κόψιμο μιας συνήθειας
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί σας κυνηγάει μια τεράστια πίτσα ή ένα παγωτό στον ύπνο σας; Όταν κόβετε μια συνήθεια – γλυκά, ποτά ή τσιγάρα – θα το ονειρευτείτε.

Φάρμακα και βιταμίνες
Τα πολλά φάρμακα μπορεί να τρελάνουν τα όνειρα. Μπορεί να έχετε πιο έντονα όνειρα και παράλληλα να τα θυμάστε πιο εύκολα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων