Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Τι θέλει να γίνει ο Στουρνάρας;

Είναι βέβαιο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αποκομίσει τεράστια εμπειρία. Οι σπουδές του είναι άψογες, δούλεψε για χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων απέκτησε εμπειρία στις κοινοτικές διαπραγματεύσεις και στη διαχείριση των αγορών. Το προσωνύμιο Mr Euro δεν το απέκτησε τυχαία. Αυτός με τον Νίκο Χριστοδουλάκη υφυπουργό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βάλανε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, όχι ο κουμπάρος του Γιάννος Παπαντωνίου. Απέκτησε τραπεζική εμπειρία στην Εμπορική Τράπεζα και είχε χρόνο να ανασυγκροτηθεί, να σκεφτεί και να σχεδιάσει ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ. Είναι αυτάρκης, αθλητής, διαθέτει γερό στομάχι, ξέρει και να θυμώνει, ξέρει και πολιτική, άσχετα αν το κρύβει.

Τι θέλει να γίνει λοιπόν τον Μάιο του 2014 μετά τις ευρωεκλογές;

Να γίνει επίτροπος; … που θέλει και η Ντόρα Μπακογιάννη που πρόσφατα έγινε αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Μπα, δεν λέει. Δηλαδή, τι να πάρει το χαρτοφυλάκιο Αλιείας;

Να γίνει Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου; Ίσως, αυτό το θέλουνε πολλοί, εντός και εκτός. Ο Προβόπουλος τον χτυπάει κάτω από το τραπέζι γιατί θέλει να ανανεώσει, αλλά στο Μαξίμου δεν τον θέλουν ούτε ζωγραφιστό. Του έχουνε ένα φάκελο Να!… Εκεί θα μπορούσε να πάει και ο οικονομολόγος Χρύσανθος Λαζαρίδης, ώστε να συμμετέχει κάποιος άνθρωπος του Σαμαρά στα απόκρυφα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας στην “Ημερησία του Σαββάτου” ξεκαθάρισε ότι μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος του ελληνικού χρέους, που ο ίδιος προσδιορίζει για την άνοιξη του 2014, δεν σκέφτεται τίποτα άλλο.

Η αλήθεια είναι ότι συζητείται έντονα στο παρασκήνιο το ενδεχόμενο να εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, με τις ευλογίες και των Βρυξελλών. Τι θα πει αυτό; Μα είναι απλό. Να ηγηθεί της Νέας Ένωσης Κέντρου και της μεταρρυθμιστικής αριστεράς των 58… Είναι εφικτό; Βεβαίως, καθώς Βενιζέλος και Κουβέλης μετράνε μέρες στην ηγεσία των κομμάτων τους (πέρα από τα όποια προβλήματα υγείας). Το πολιτικό μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα εξαρτάται από το πότε και πώς θα γίνουν οι εκλογές, τις οποίες τις πάνε για Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2014, υπό κανονικές συνθήκες. Το θέλει ο Στουρνάρας να ηγηθεί; Φυσικά, αν το εγχείρημα αποκτήσει προοπτική. Wait and see…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων