Σημειώνει ο Γιάννης Καραγιάννης
Ολοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έρχονται αντιμέτωπες με το δίλημμα αν πραγματικά συμφέρει ή όχι η δημιουργία του δικού τους εταιρικού app. Τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι αρχικά αν όντως η εφαρμογή είναι χρήσιμη, αν μπορεί να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο για την δημιουργία της και, εν τέλει, αν αυτά τα χρήματα που θα δαπανηθούν θα επιστραφούν στην επιχείρηση.
Στην συνέχεια, αν τελικά αποφασίσετε ότι μία εφαρμογή για κινητά θα αποφέρει κέρδος στην επιχείρησή σας, σκεφτείτε αν σας συμφέρει περισσότερο να δημιουργήσετε ειδικό app ή web app. Ένα web app μπορεί να αποδειχθεί οικονομικότερη και γρηγορότερη λύση στο ίδιο πρόβλημα σε σχέση με το ειδικευμένο app το οποίο δεσμεύει περισσότερους πόρους και απαιτεί περισσότερη δουλειά και χρόνο.
Ανάλογα με το περιεχόμενο της εφαρμογής και την μοναδικότητα των χαρακτηριστικών της το κόστος θα ποικίλει. Καλό θα ήταν πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε δημιουργία εφαρμογής να αναλογιστείτε όλα εκείνα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που θα θέλατε να προστεθούν στην εφαρμογή σας.
Μην ξεχνάτε τους ανταγωνιστές σας. Μπορείτε μέσω έρευνας αγοράς σε ηλεκτρονικά καταστήματα να εξετάσετε τις ιδιότητες των εφαρμογών των ανταγωνιστών σας. Υπολογίστε ποιο θα είναι το δικό σας μοναδικό χαρακτηριστικό που θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εφαρμογή σας. Σε σχέση με τις ανταγωνιστικές εφαρμογές, σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καλύψετε τα κενά του δικού σας εταιρικού app.
Τελευταίο, και ίσως σημαντικότερο, είναι η επιλογή των λειτουργικών συστημάτων των έξυπνων συσκευών στα οποία θα απευθυνθείτε (Windows Mobile, iOS, Android, Blackberry). Όσο περισσότερα είναι τα λειτουργικά συστήματα στα οποία θα επιλέξετε να απευθυνθείτε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος επένδυσης. Συμπερασματικά, ανάλογα με το budget το οποίο θα διαθέσετε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε όλα τα λειτουργικά συστήματα ή απλά σε εκείνα που είναι περισσότερο διαδεδομένα και εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες σας.