Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Τι ομόλογο ετοιμάζει η Ελλάδα για τη νέα έξοδο στις αγορές

Ως άκρως επιτυχημένη, καθώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία, χαρακτηρίζεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με το 15ετες ομόλογο.

Το επόμενο ομόλογο της Ελλάδας
Αναλυτές προεξοφλούν την επιτυχία και του επόμενου ομολόγου, η έκδοση του οποία δεν πρόκειται να αργήσει.

Η έκδοση 15ετούς ομολόγου υπήρχε στο τραπέζι από πέρσι, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να γίνει το «χτύπημα» την κατάλληλη στιγμή. Από καθαρά τεχνική ματιά, μετά τις πρόσφατες εκδόσεις, η καμπύλη του Χρέους ως τα επόμενα 10 χρόνια κρινόταν ικανοποιητική με real money transactions, δηλαδή με φρέσκο χρήμα. Από εκεί και πέρα, όμως, καταγράφονταν μόνο swaps, δηλαδή όχι πραγματικό χρήμα και μάλιστα με επιτόκια 3,5- 4%. Πλέον, μετά την έκδοση του 15ετούς, η καμπύλη επαναπροσδιορίζεται με πραγματικούς όρους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μετά την έκδοση του 10ετούς, θα ακολουθήσει και νέο 7ετές ομόλογο.

Η έκδοση του 15ετούς δεν έγινε, όμως, μόνο για τεχνικούς λόγους. Η συμφωνία του Μαίου του 2018 για το ελληνικό Χρέος προέβλεπε ότι μετά το 2032, δηλαδή μετά την περίοδο χάριτος για τα δάνεια του ESM, οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να εξετάσουν κάθε πρόσθετο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Χρέους, αν για λόγους απρόβλεπτους π.χ. μια οικονομική κρίση εκτός συνόρων, η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τους όρους. Αν και αυτή η- όντως γενικόλογη- δέσμευση ερμηνεύθηκε από πολλούς ως δικλείδα ασφαλείας από τον ESM, υπήρξαν ουκ ολίγοι- και fund managers- που σπεκουλάρησαν με σενάρια… καταστροφής μετά το 2032, “πατώντας” και στις χλιαρές σχετικές αναφορές του ΔΝΤ.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές «η χθεσινή έκδοση ήταν μια ξεκάθαρη απάντηση σε όλους αυτούς», συμπληρώνοντας με νόημα πως όταν διαπιστώνει κανείς ότι το 6% του 15ετούς ομολόγου κατέληξε στους Βόρειους (Nordics) και ειδικότερα όταν έφτασε να επενδύει ως το 2035 σε ελληνικό Χρέος ακόμα και ένα υπερσυντηρητικό Φινλανδικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο, τότε είναι αστείο να συζητάμε για σενάρια καταστροφής.

Η μαζική προσέλευση μακροπρόθεσμων επενδυτών και πολύ περισσότερο η διαμόρφωση του επιτοκίου στα επίπεδα του 1,9% για Χρέος που λήγει το 2035, είναι όμως απάντηση και στον ESM. Ως γνωστόν, ο Ευρωμηχανισμός, σε μια ακόμα αλλοπρόσαλλη άσκηση εργασίας, έχει συμπεριλάβει στο βασικό σενάριο του DSA, την παραδοχή ότι η Ελλάδα, μετά το… σωτήριον έτος 2032, θα αντλεί χρήμα από τις αγορές με κόστος… 4,5%. Το προφανές είναι ότι ο ESM θα υποχρεωθεί σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην επικείμενη αναθεώρηση του DSA, αν φυσικά θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία του…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων