Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

Τι προτείνει η Κομισιόν για τη διάσωση μεταναστών

Μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών σε όλη τη Μεσόγειο, προτείνει η Ευρωπαία Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ, μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 230 μετανάστες.

Ειδικότερα, η Μάλστρομ προτείνει μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε όλη τη Μεσόγειο από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία, με στόχο «τον καλύτερο εντοπισμό, ταυτοποίηση και διάσωση σκαφών, ιδιαίτερα σκαφών μεταναστών».

Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, «θα συμβάλλει στην πρόληψη νέων τραγωδιών όπως εκείνη στη Λαμπεντούζα».

Η Ιταλία έχει απευθύνει έκκληση στις Βρυξέλλες να λάβει άμεσα δράση για το ζήτημα, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα, διαφορετικά αυτή η τραγωδία δεν θα είναι η τελευταία.

HTML tutorial

Η ΕΕ, ωστόσο, εμφανίζεται απρόθυμη να αλλάξει τη μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας του θέματος ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2014.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης – Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία – ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων