Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Τοξικομανείς επιδιώκουν να κολλήσουν aids για να πάρουν επίδομα

Γράφει η Στεφανία Κουντούρη

Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη παραμένουν στο σώμα μόνο μερικές μέρες. Μερικοί ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ.

Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η θανατηφόρα ασθένεια του aids είναι πολύ πιθανό να μπει και στα σπίτια της ελληνικής κοινωνίας, καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, συγκριτικά ακόμη και με τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι και 200% έχει φτάσει η άνοδος των οροθετικών στη χώρα μας από το 2011, αριθμός που δεν πρέπει βέβαια να μας εκπλήσει έχοντας ως δεδομένο τις περικοπές στην Υγεία, στις οποίες περιλαμβάνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό η ακύρωση προγραμμάτων για τις βελόνες ενέσεων.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι ανάμεσα στο 2010 και το 2011 τα κρούσματα της μόλυνσης αυξήθηκαν 1500% μεταξύ των χρηστών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το 2012, ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων περιστατικών HIV αφορούσε σε χρήστες ενέσιμων ουσιών και όχι σε ομοφυλόφιλους άνδρες όπως συνέβαινε μέχρι πριν ένα χρόνο. Την ίδια ώρα ραγδαία αύξηση σημειώνεται και στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C μεταξύ των εξαρτημένων.

Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι τοξικομανείς επιδιώκουν να κολλήσουν aids ούτως ώστε να εισπράξουν από το κράτος το επίδομα των 700 ευρώ για τους οροθετικούς.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ,Μένη Μαλλιώρη, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι η μακάβρια λίστα αναμονής του Οργανισμού παραμένει πλέον μόνον στην Αθήνα, όπου ο χρόνος αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα θεραπείας έχει μειωθεί στα 3,5 χρόνια, έναντι 7,5 ετών που είχε φθάσει στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ οι θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ έχουν φθάσει σήμερα τους 8.500, έναντι 4.500 που ήταν ο αριθμός τους πριν από μόλις λίγα χρόνια.

Η συντόμευση του χρόνου αναμονής για τη λήψη μεθαδόνης είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς εάν ένας ναρκομανής μπει γρήγορα στο υποκατάστατο δεν είναι πλέον στην επαναχρησιμοποίηση των συριγγών. Επίσης η ελεύθερη διανομή συριγγών από το κράτος σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορεί να προφυλάξει από την εξάπλωση της νόσου. Φυσικά η χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή είναι σωτήρια. Πριν απ όλα όμως προηγείται μια σωστή και χωρίς ταμπού ενημέρωση για το θέμα όχι μόνο του aids αλλά και των ναρκωτικών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων