Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Τουλάχιστον το γιαούρτι πάει καλά

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως εκτός από τη φέτα, εμβληματικό προϊόν της εξαγωγικής μας δραστηριότητας είναι το γιαούρτι. Η δυναμική που αναπτύσσει είναι εξόχως σημαντική και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές επιχειρήσεις εκτός των ορίων της ελληνικής αγοράς πλούτισαν προσφέροντας προϊόντα τύπου greek yogurt.

Πέραν των ΗΠΑ ή της Βρετανίας σε ενδιαφέρουσα αγορά για το ελληνικό γιαούρτι εξελίσσεται η γερμανική. Την τελευταία τριετία αυξάνεται συνεχώς ο κύκλος εργασιών για το φυσικό γιαούρτι και ιδιαίτερα, για το γιαούρτι ελληνικού τύπου. Το γιαούρτι ελληνικού τύπου παραμένει ένα προϊόν, με μερίδιο περίπου 5% της αγοράς φυσικού γιαουρτιού αν και ελληνικές εξαγωγές φυσικού γιαουρτιού εμφανίζονται να κινήθηκαν καθοδικά την τελευταία διετία. Εξέλιξη η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι στην γερμανική αγορά γιαουρτιού ελληνικού τύπου δραστηριοποιούνται όχι μόνο ελληνικές εταιρείες, αλλά όλο και περισσότερο γερμανικές γαλακτοβιομηχανίες…

Για το γιαούρτι ελληνικού τύπου ο κύκλος εργασιών έφθασε το 2012 τα 37,6 εκ ευρώ, αποσπώντας πλέον μερίδιο 5,5% της αγοράς φυσικού γιαουρτιού και 1,1% της αγοράς γιαουρτιών με φρούτα. Σε όρους ποσότητας οι πωλήσεις γιαουρτιών της κατηγορίας έφτασαν τις 12,8 χιλιάδες τόνους, συνεχίζοντας να αυξάνονται με πολύ ισχυρούς ρυθμούς: αύξηση κατά 18% από το 2010 στο 2011, αύξηση κατά 30% από το 2011 στο 2012.

Σημαντική παρουσία στα καταστήματα των γερμανικών αλυσίδων λιανικής της περιοχής μας έχουν τα προϊόντα των ελληνικών εταιρειών Κρι-Κρι, Μεβγάλ, Φάγε και SHM Volos. Τα κυριότερα προϊόντα τους που διατίθενται στα ψυγεία των γερμανικών supermarket είναι το πρόβειο γιαούρτι με 6% λιπαρά και το στραγγιστό γιαούρτι από αγελαδινό γάλα με λιπαρά 10%.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων