Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Το ένα παιδί είναι πλέον της μόδας

Τα τρίδυμα δεν είναι της μόδας, τα δίδυμα κρατούν γερά και το ένα παιδί είναι πλέον της μόδας.

Έτσι αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, που εξέτασε τις τάσεις των γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1971 έως το 2011.

Οι συντάκτες της έκθεσης, από τα διάφορα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αποδίδουν αυτή τη στροφή στις επαγγελματικές κατευθυντήριες που προτρέπουν τους γιατρούς να μεταφέρουν μόνο ένα ή δύο έμβρυα στις ασθενείς τους που ελπίζουν να μείνουν έγκυος. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές εκδόθηκαν για πρώτη φορά από την Εταιρεία για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή το 1998, την ίδια χρονιά που τα ποσοστά των τριδύμων, τετραδύμων ακόμα και πενταδύμων ή παραπάνω είχε κορυφωθεί στις ΗΠΑ.

Συνολικά, το ποσοστό των γεννήσεων διδύμων και πάνω αυξήθηκε από 1,8% το 1971 σε 3,5% το 2011. Οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν δίδυμα και πάνω.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι οι πολλαπλές κυήσεις ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για τις γυναίκες και τα παιδιά. Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές οικονομικές συνέπειες τόσο για τις οικογένειες όσο και για την κοινωνία. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα επτάδυμα από την Αϊόβα που μόλις έκλεισαν τα 16 και ανυπομονούν να οδηγήσουν!)

Στο παρελθόν, οι γιατροί και οι ασθενείς επέλεγαν να μεταφέρουν τρία ή περισσότερα έμβρυα κατά τη διάρκεια διαδικασίας της τεχνητής γονιμοποίησης για να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να γεννηθεί τουλάχιστον ένα παιδί. Αλλά καθώς η πρόοδος στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχει αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας, έχει γίνει ευκολότερο για τους γιατρούς να πείσουν τους ασθενείς να μεταφέρουν μόνο ένα ή δύο έμβρυα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων