Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Το ίντερνετ έγινε 25 ετών

Στις 12 Μαρτίου 1989 ο Βρετανός επιστήμονας της πληροφορικής Τιμ Μπέρνερς Λι, που τότε εργαζόταν στο CERN, παρουσίασε ξαφνικά σε μία τεχνική εργασία- ορόσημο την ιδέα του για έναν νέο εύκολο τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και ιστοσελίδες. Αν και το διαδίκτυο προϋπήρχε, εκείνη η ημερομηνία θεωρείται η ημέρα γέννησης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web / www) που σήμερα κλείνει τα 25 του χρόνια.

Η ιδέα του Μπέρνερς Λι τότε θεωρήθηκε μάλλον υπερβολικά τολμηρή και δεν της δόθηκε η δέουσα σημασία. Όμως, τα Χριστούγεννα του 1990 ο Βρετανός ερευνητής δημοσιοποίησε τον κώδικα προγραμματισμού για την πρότασή του, οδηγώντας έτσι το 1993 στην εμφάνιση του Mosaic (προδρόμου του Netscape που εμφανίστηκε το 1994), του πρώτου προγράμματος για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με το οποίο ο Ιστός άρχισε να γίνεται δημοφιλής.

Το 1995 η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο Internet Explorer και σήμερα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Γης έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων