Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Το εθνικό καθήκον του ΠΑΟΚ

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παιχνίδια σαν αυτό που δίνει την Πέμπτη ο ΠΑΟΚ, στην πρεμιέρα του ομίλου του στο Europa League, είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμα.

Τόσο για το ατομικό συμφέρον, του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού αν ξαναδυναμώσει, της ΑΕΚ όταν θα επιστρέψει στη διεκδίκηση των τίτλων. Όσο και για το συμφέρον συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ΠΑΟΚ την Σαχτέρ από το Καζακστάν είναι υποχρεωμένος να τη νικήσει, όχι τόσο για το τώρα και την φετινή πορεία του στη διοργάνωση, όσο γιατί θα έρθει η ώρα που θα μπορέσει να πάρει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό και δεν θα καταφέρει πάλι να παίξει στο Champions League!

Η Ελλάδα δίνει βαθμολογική μάχη, για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, με την Ελβετία στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι σε απόσταση αναπνοής από τους Ελβετούς, λίγο πίσω, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι παίζει με δύο ομάδες στην Ευρώπη (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ), έναντι τριών (Βασιλεια, Σεν Γκάλεν, Τουν).

Κάθε βαθμός του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ είναι υπερπολύτιμος, διότι αν η Ελλάδα παραμείνει 13η στο τέλος της σεζόν στη βαθμολογία της UEFA, θα χάσει το δικαίωμα της απευθείας συμμετοχής του πρωταθλητή της στους ομίλους από την περίοδο 2015-16. Κάτι που είναι πια το τελευταίο κεκτημένο από τα προηγούμενα έτη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εάν ο Ολυμπιακός συνεχίσει να κάνει «μετωπικές» επιθέσεις έναντι των αντιπάλων του στο Champions League και να διασύρεται όπως με την Παρί ή εάν ο ΠΑΟΚ συνεχίσει να μην μπορεί να κερδίζει αγώνες στο άδειο λόγω της τιμωρίας γήπεδό του, τότε τόσο οι δυο τους όσο και οι υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές ομάδες θα «μαλώνουν» σύντομα για ένα «πάπλωμα» ξεφτισμένο και φτηνιάρικο, όπως η κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος δίχως τα λεφτά του Champions League.

Τουλάχιστον τώρα έχουν κάποιο λόγο και κάποιο κίνητρο για τις κοκορομαχίες τους.

Εκτός εάν πράγματι έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν πως, χάνοντας αυτο το κίνητρο για τα εκατομμύρια της UEFA, το ελληνικό πρωτάθλημα και οι ομάδες του θα αποκτήσουν ξανά αξιοπρεπή συμπεριφορά και αξιοπιστία. Όπως το βλέπει κανείς…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων