Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Το καλύτερο καύσιμο είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα

Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι το καλύτερο καύσιμο για να περιοριστεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια, αναφέρει σε νέα έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην ενεργειακή αποδοτικότητα παγκοσμίως έχουν οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, ξεπερνώντας ακόμη και αυτή που παράγεται.

«Η ενεργειακή αποδοτικότητα έχει χαρακτηριστεί ως το κρυφό καύσιμο, το οποίο όμως βρίσκεται σε κοινή θέα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Μαρία φαν ντερ Χόφεν.

«Το μέγεθος των επενδύσεων παγκοσμίως στην ενεργειακή αποδοτικότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι τόσο μεγάλες που μας κάνει να αναρωτηθούμε: μήπως η ενεργειακή αποδοτικότητα δεν είναι απλώς ένα κρυφό καύσιμο, αλλά το πρώτο καύσιμο;»

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι παγκόσμιες επενδύσεις ανήλθαν σε 221 δις το 2011, πλησιάζοντας τη χρηματοδότηση για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ορυκτά καύσιμα. Το διάστημα από το 2005 έως και το 2011, 11 από τα κράτη-μέλη του οργανισμού εξοικονόμησαν ενέργεια αξίας 420 δις ευρώ.

Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση των επενδύσεων, όπως αναφέρει η έκθεση, είναι οι υψηλές τιμές ενέργειας, ειδικότερα του πετρελαίου, καθώς και η πολιτική αρκετών κυβερνήσεων και καλούν όλους τους αρμόδιους παράγοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειες προς αυτό τον σκοπό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων