Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Το Κατάρ κάνει «reserve» στην ελληνική αγορά ενέργειας

Τα κεφάλαια του Κατάρ ήρθαν επιτέλους στην Ελλάδα. Με ποσοστό της τάξης του 25% μπήκε και επισήμως στη μετοχική ομάδα της εταιρίας Ήρων ΙΙ η Qatar Petroleum International Ltd (QPI). Έτσι πλέον η μετοχική σύνθεση της Ήρων ΙΙ, που είναι μονάδα παραγωγής ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο και ισχύ 430 MW, στη Βοιωτία έχει ως εξής: Gaz de France and Suez 50%, QPI 25% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 25%.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, που παρέστη στην επίσημη εκδήλωση ανακοίνωσης της συμφωνίας, χαρακτήρισε την επιχειρηματική κίνηση ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα την ελληνική ενεργειακή αγορά για την οποία όπως είπε οι βάσεις τέθηκαν στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ πέρυσι.

Για λογαριασμό της QPI το παρών έδωσε ο CFO, Αμπντουλασίζ Aλ Κουάρι, ο οποίος τόνισε ότι ο Ήρων ΙΙ είναι ένα από τα πιο αποδοτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στην ελληνική αγορά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες επιχειρηματικές κινήσεις στην ελληνική αγορά. Όπως είπε η συμφωνία αυτή είναι «η αρχή μιας στρατηγικής συμμαχίας που θα υποστηρίξει περαιτέρω την εδραίωση του Κατάρ ως έναν διεθνή προμηθευτή ενέργειας».

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος σχολιάζοντας τα προβλήματα της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα σημείωσε ότι αυτά δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, αφού οι θέσεις καταλαμβάνονται στις αγορές όταν αυτές είναι ακόμη ανώριμες!

HTML tutorial

Με άλλα λόγια η συμφωνία είναι ένα είδος «reserve» για το μέλλον.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων