Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Το μηχάνημα που καταπολεμά τον καρκίνο

Tα αποτελέσματα των ασθενών εντυπωσιάζουν

Το μηχάνημα, που έχει ήδη αφομοιώσει εκατομμύρια σελίδες ιατρικών βιβλίων και δεδομένα χιλιάδων κλινικών περιπτώσεων που θεραπεύτηκαν, διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες ανάλυσης χάρη στην ικανότητά του να κατανοεί την αποκαλούμενη “φυσική γλώσσα” – τις λέξεις που χρησιμοποιούμε περισσότερο όταν μιλάμε. Αρχικά, πραγματοποιεί τη διάγνωση της ασθένειας και στη συνέχεια προτείνει μια σειρά από θεραπείες, υποδεικνύοντας ακόμη και τα ποσοστά επιτυχίας καθεμιάς. Καθώς προχωράμε και εμφανίζονται νέα συμπτώματα και νέες μελέτες, αλλά και νέα θεραπευτικά δεδομένα, ο Watson ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και γίνεται περισσότερο ακριβής. Οι πιθανότητες να είναι η προτεινόμενη θεραπεία η σωστή ξεπερνούν το 90%.

Ο Watson, ο υπερυπολογιστής της IBM που πριν από τρία χρόνια έκανε το ντεμπούτο του συμμετέχοντας (και θριαμβεύοντας) στο Jeopardy, το πιο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι γνώσεων των ΗΠΑ, ενηλικιώθηκε και οι καριέρες που ακολουθεί είναι πολλές. Ο αμερικανικός κολοσσός της πληροφορικής, επενδύοντας το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του για την εξέλιξη του Watson, ανέπτυξε διαφορετικά μοντέλα του που μπορούν να αξιοποιηθούν από τη βιομηχανία έως τις χρηματοοικονομικές εταιρείες της Γουόλ Στριτ.

Ομως το πιο σημαντικό, το πιο επαναστατικό μοντέλο αυτού του μοναδικού μηχανήματος, αφορά την ιατρική σύμφωνα με τα nea.gr. «Ξεκινήσαμε στα μέσα του 2011 και κρατήσαμε χαμηλό προφίλ», λέει ο γενικός διευθυντής της IBM για τον δημόσιο τομέα Νταν Πελίνο. «Αποφασίσαμε να μην μιλήσουμε έως ότου να είμαστε σίγουροι. Τα αποτελέσματα όμως είναι θεαματικά και τώρα μπορούμε να τα αποκαλύψουμε. Πρόκειται για κάτι που αλλάζει το τοπίο της ιατρικής. Εάν δεν πιστεύετε τα δελτία Τύπου που δημοσιεύουμε, ρωτήστε τους γιατρούς». Και οι γιατροί συμφωνούν, καθώς η IBM είχε την προνοητικότητα να αναπτύξει σχέσεις – για να δοκιμάσει τον πανίσχυρο υπολογιστή της – με τα πιο προηγμένα ογκολογικά κέντρα των ΗΠΑ και τη WellPoint, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ιατρικής ασφάλισης της χώρας, με περισσότερους από 36 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων