Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Το ουίσκι αλλάζει γεύση ανάλογα με το περιβάλλον

Το ουίσκι δεν έχει παντού την ίδια γεύση. Η γεύση του αλλάζει ανάλογα με το πού το πίνει κανείς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έδειξε ότι το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που το αντιλαμβάνεται κανείς.

Τα συμπεράσματα αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων, εκτιμούν οι ειδικοί.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Σόχο του Λονδίνου, συμμετείχαν 400 εθελοντές, οι οποίοι τριγύριζαν με ένα ποτήρι ουίσκι σε τρία διαφορετικά διαμορφωμένα δωμάτια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γεύση του ίδιου ουίσκι διαφοροποιείται σε ποσοστό 10% έως 20%, ανάλογα με το περιβάλλον
Οι εθελοντές είπαν ότι η γεύση άλλαζε ανάλογο με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένα «γλυκό» δωμάτιο έκανε το ουίσκι στον ουρανίσκο να φαίνεται πιο γλυκό και ένα δωμάτιο με ξύλινη επένδυση προσέδιδε μια γεύση ξύλου στο ποτό.

Οι περισσότεροι μάλιστα δήλωσαν ότι η «ξύλινη» γεύση υπό τους ήχους των ξύλων που καίγονταν στο τζάκι άρεσε περισσότερο στους καταναλωτές.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς και η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Flavour.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων