Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Το ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για… εκλογές;

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσει να μοιράζει το 70% του πλεονάσματος του 2013 από τους… ένστολους έχει τώρα η κυβέρνηση, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει τους ένστολους (αστυνομικούς, απόστρατους στρατιωτικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες). Καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή των αποδοχών τους από τον Αύγουστο του 2012, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει στους ένστολους πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ αν δικαιωθούν και οι δικαιούχοι των υπόλοιπων ειδικών μισθολογίων, το κόστος θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ διέρρευσε τώρα, αλλά θα ανακοινωθεί επίσημα τους επόμενους 2 – 3 μήνες, λίγο πριν τον Απρίλιο, δηλαδή την τελική φάση της προεκλογικής περιόδου που έχει ήδη αρχίσει…

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενισχύοντας τα σενάρια που θέλουν αυτή την απόφαση να έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να δώσει ένα νομιμοφανές «πάτημα» στην κυβέρνηση να ανοίξει την πόρτα των εθνικών εκλογών ίσως και πριν τις διπλές εκλογές του Μαΐου.

Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει ότι θα ληφθεί η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες, που ισοδυναμεί με ένα σχέδιο σύγκρουσης με την τρόικα και τις απαιτήσεις της για νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και νέο μνημόνιο για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Η κυβέρνηση πάντως μπορεί να βρει διάφορους τρόπους για να αποφύγει να υλοποιήσει την απόφαση ή να ετεροχρονίσει την υλοποίησή της, άρα είναι στη διακριτική της ευχέρεια να την αξιοποιήσει κατά το δοκούν. Από τον τρόπο που θα την αξιοποιήσει, πάντως, θα διαφανεί αν το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη προκρίνεται ή όχι…

Στους κόλπους της κυβέρνησης βλέπουν με ανησυχία να εμπεδώνεται μια αρνητική δυναμική στις δημοσκοπήσεις και εκτιμούν ότι τυχόν αρνητική στάση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα δώσει τη χαριστική βολή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων