Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Το Eurogroup κρατάει την Τουρκία εκτός φορολογικών παραδείσων

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να κρατήσουν την Τουρκία εκτός της λίστας με τις χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως φορολογικοί παράδεισοι, αψηφώντας επί της ουσίας τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ δεν προτίθενται να στοχοποιήσουν τις τουρκικές εταιρείες που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ΕΕ βάζει και τα «δύο της πόδια σε ένα παπούτσι» όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις τουρκικές προκλήσεις.

Η καθυστερημένη αντίδραση της Ένωσης στους κινδύνους που ελοχεύει η κρίση στην Λιβύη και η χθεσινή απόφαση για επιβολή εμπάργκο όπλων στη χώρα, σε συνδυασμό με την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν είναι παρά μόνο μια «φιλότιμη» προσπάθεια να περιορίσει την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή.

Ωστόσο, η ΕΕ είναι αρκετά διστακτική στην επιβολή κυρώσεων στην γείτονα χώρα, όχι μόνο επειδή αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, αλλά και εξαιτίας των τουρκικών απειλών για το προσφυγικό.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, το ECOFIN, επέκτεινε την προθεσμία συμμόρφωσης σε δώδεκα δικαιοδοσίες οι οποίες υπάγονται στο “παράρτημα ΙΙ”, ή αλλιώς τη “γκρίζα λίστα” της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Οι περισσότερες επεκτάσεις προθεσμιών αφορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς χρηματοπιστωτικό κέντρο που έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους.

Τέτοια παράταση έλαβε και η Τουρκία. Ειδικότερα σε σχέση με την Τουρκία, το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του αναφέρει: “δεδομένου ότι η Τουρκία έχει θεσπίσει εσωτερική νομοθεσία που επιτρέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και ότι έχει κοινοποιήσει στον ΟΟΣΑ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Κύπρο, θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεσματικά με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Ωστόσο το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι “εάν η Τουρκία δεν έχει θεσπίσει ρυθμίσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο παράρτημα Ι της επακόλουθης επικαιροποίησης”.

Τέλος, χθες διεξήχθη συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών της ΕΕ με σκοπό την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης σχετικά με τον Προϋπολογισμό της Ένωσης, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα αποθαρρυντικό, αφού δεν βρέθηκε η χρυσή τομή. Το χάσμα απόψεων καλά κρατεί στην Ένωση και αυτό καθιστά ακόμα πιο «ευάλωτη» τη διαπραγματευτική της θέση και σε εξωτερικά ζητήματα, πόσο μάλλον όταν έχει απέναντι της ένα ισχυρό παράγοντα όπως είναι η Τουρκία.

Τι λέει το Υπουργείο Οικονομικών

Μιλώντας στο Economy Today ανώτατες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας θα επανεξεταστεί εκ νέου στο τέλος του χρόνου με βάση το χρονοδιάγραμμα που της έχει τεθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έκανε αποδεκτή την θέση της Τουρκίας ότι θα προβάλλει σε ανταλλαγή πληροφοριών με πέντε από τις έξι χώρες και της έχει τεθεί ως όρος αυτό να γίνει με το σύνολο των χωρών, της Κύπρου περιλαμβανομένης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων