Με αφορμή της παγκόσμια ημέρα της νόσου Alzheimer (Αλτσχάιμερ) η Google παραθέτει μία ιστορία για το πώς χρησιμοποιήθηκε το Street View με σκοπό να κατασκευαστεί μία συσκευή, η οποία βοηθά τους ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια. Την ιστορία διηγείται η Αν-Κριστίν Χερτζ, Σουηδή εφευρέτρια, η οποία είναι διευθύντρια στο Κέντρο Υγείας και Τεχνολογίας στο Χάλαντ της Σουηδία, όπου και κατασκευάστηκε η συγκεκριμένη συσκευή.
Η εφευρέτρια είχε γνωρίσει ένα ζευγάρι, τον Λαρς και την Ίνγκριντ Τζόνσον, οι οποίοι την είχαν επισκεφτεί στο Κέντρο Υγείας και Τεχνολογίας σχετικά με τη διάγνωση του 75χρονου με τη νόσο Alzheimer. Το ζευγάρι είχαν πάει προκειμένου να δοκιμάσουν τη συσκευή που είχε κατασκευάσει η ομάδα της Χερτζ, σκοπός της οποίας είναι η βελτίωση της ζωής ασθενών με άνοια.
Η συσκευή, με την ονομασία BikeAround, καταφέρνει να συνδυάσει ένα στατικό ποδήλατο με τις απεριόριστες δυνατότητες του Google Street View σε προβολή μεγάλης οθόνης. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα στους ασθενείς να βιώσουν μία εικονική περιήγηση πίσω στην μνήμη τους, να κάνουν ποδήλατο σε μέρη που είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν.
Όπως αφηγείται η Χερτζ, όταν ο Λαρς ανέβηκε στη σέλα, η σύζυγός του είχε ζητήσει να «επισκεφτεί» την πόλη και την εκκλησία όπου είχαν παντρευτεί. Όταν η εκκλησία εμφανίστηκε στην οθόνη, το πρόσωπο του Λαρς έλαμψε από χαρά, είπε χαρακτηριστικά η Χερτζ.
Αφορμή για την κατασκευή του BikeAround, η οποία ξεκίνησε το 2010, στάθηκε η σύσταση ότι οι ασθενείς με άνοια πρέπει να ασκούνται για να διατηρούν τη σωματική αλλά και την πνευματική τους υγεία. Έτσι, οι επιστήμονες του Κέντρου Υγείας και Τεχνολογίας προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο προκειμένου να δώσουν κίνητρο στους ηλικιωμένους με άνοια ώστε να ασκούνται περισσότερο σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Το BikeAround συνδυάζει την πνευματική και σωματική διέγερση, τοποθετεί τον ασθενή σε μέρη που αναγνωρίζει μέσω των εικόνων του Street View και στη συνέχεια του παρέχει τη δυνατότητα να κάνει ποδήλατο σε αυτά.
Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer, άνθρωποι και οργανισμοί από όλο τον κόσμο συσπειρώνονται προκειμένου να ενημερώσουν για αυτή την ανίατη ασθένεια, ενώ ερευνητές προσπαθούν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για να βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής των ασθενών.