Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Τρεις επιλογές για τον Γιάννη Στουρνάρα

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ανταλλαγή ειρωνικών μηνυμάτων που είχε με τις Βρυξέλλες. Ως γνωστόν, αξιωματούχος του EuroWorking Group επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, έκανε λόγο για «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων». Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες στην Αθήνα τόνισε: «Θα πάω για σκι και μετά θα τα βρούμε με τους Έλληνες».

«Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την Τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του», ανταπάντησε ενοχλημένος ο Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε στα περί απόστασης μεταξύ των δύο πλευρών: «Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα».

Από χθες το μεσημέρι οι πάντες γνωρίζουν ότι οι ειρωνικές δηλώσεις αποδίδονται στον πρόεδρο του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Εάν είναι πράγματι έτσι, ο κ. Στουρνάρας έχει τρεις επιλογές:

Πρώτη, να καταπιεί την κάμηλο, να κάνει το κορόιδο και να αφήσει το όλο πράγμα να το πάρει το ποτάμι.

Δεύτερη επιλογή είναι να παραιτηθεί στη λογική ότι τα σχόλια των Βρυξελλών επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-Τρόικας ήταν απαξιωτικά, καθώς του αφαίρεσαν σαν συνομιλητή κάθε κύρος.

Τρίτον, μπορεί να καταθέσει μομφή στο Eurogroup για ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του προέδρου ή και των κύκλων του Euro Working Group, οι οποίοι δεν νομιμοποιούνται να προβαίνουν σε τέτοιας μορφής σχόλια.

Προσωπικά, θα επέλεγα ένα συνδυασμό του 2 και 3. Δηλαδή, μόλις θα έπαιρνα το λόγο στο Eurogroup θα έκανα μια δριμύτατη κριτική στο Euro Working Group και στις δηλώσεις και θα απαιτούσα την άμεση αποπομπή του Τόμας Βίζερ. Και δυο τρία λεπτά μετά το σάλο που θα γινόταν θα έλεγα «ή εγώ που εκπροσωπώ εκλεγμένη κυβέρνηση χώρας μέλους ή αυτός» και θα έφευγα λέγοντας, αγαπητοί συνάδελφοι περιμένω την απόφασή σας στο γραφείο της ελληνικής αντιπροσωπείας…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων