Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Τρεις μήνες στον δρόμο έκλεισε η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα – 89 οι νεκροί

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα βγήκε και πάλι στους δρόμους του Καράκας το Σάββατο, τρεις ακριβώς μήνες μετά την έναρξη του κύματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί 89 άνθρωποι.

Περίπου 3.000 άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς τον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει την πρωτεύουσα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη Λουίζα Ορτέγα, τη γενική εισαγγελέα της χώρας η οποία έχει αναχθεί σε μια από τους πιο σκληρούς επικριτές του Μαδούρο.

Η Ορτέγα αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα την παραπέμψει σε δίκη. Ήδη της έχει απαγορευθεί να φύγει από τη χώρα και έχουν παγώσει τα περιουσιακά της στοιχεία.

«Όλος ο κόσμος στους δρόμους για να εμποδίσουμε και να καταγγείλουμε αυτούς τους ελιγμούς», έγραψε στο Twitter ο Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, του μοναδικού θεσμού στη Βενεζουέλα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ο βουλευτής Πέδρο Καρένο ήταν αυτός που ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ελέγξει «την πνευματική υγεία» της Ορτέγα. Την κατηγόρησε ότι «είπε ψέματα» πως δεν ενέκρινε τον διορισμό 33 δικαστών, οι οποίοι είχαν, σύμφωνα με την ίδια, οριστεί παράτυπα από το προηγούμενο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2015.

Από την πλευρά της η γενική εισαγγελέας κατηγορεί τον Μαδούρο ότι επιβάλλει «κρατική τρομοκρατία» εξαιτίας της βίας που ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών.

Επίσης είναι αντίθετη στη δημιουργία από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας μιας συνταγματικής συνέλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος που υιοθετήθηκε υπό την προεδρία του εκλιπόντος Ούγκο Τσάβες. Η Ορτέγα έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτες κάποιες από τις διαδικασίες που προτείνει να χρησιμοποιηθούν για τον διορισμό των μελών της συνέλευσης ο Μαδούρο.

«Πρέπει να οργανωθούμε για να αποτρέψουμε την εκλογή αυτής της συνέλευσης», τόνισε στη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Κάρλος Παπαρόνι.

Η Ορτέγα ευχαρίστησε τους διαδηλωτές για τη στήριξή τους. «Η εμπιστοσύνη σας ενισχύει τη θεσμική μας μάχη. Η υπεράσπιση του Συντάγματος είναι καθήκον όλων», τόνισε στο Twitter.

Το κίνημα αμφισβήτησης του Μαδούρο ξεκίνησε την 1η Απριλίου με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις. Το Σάββατο ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 89. Σύμφωνα με την εισαγγελία, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Μπαρκισιμέντο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων