Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Τρέχουν να μαζέψουν τη γκάφα των Βρυξελλών

Η ψυχρολουσία που υπέστη στις Βρυξέλες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, όπου οι τρεις της κοινοτικής ηγεσίας του κατάστησαν σαφές ότι είναι ανέφικτη η δέσμευσή του πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, βρίσκει την κυβέρνηση απροετοίμαστη να τα βάλει τώρα με την Τρόικα. Το ταξίδι Σαμαρά αποδείχθηκε πολιτική γκάφα, αφού επισήμως εισέπραξε την απάντηση πως πρώτα αξιολόγηση, δηλαδή αν έχετε κάνει αυτά που σας έχουμε ζητήσει, και μετά βλέπουμε.

Την Κυριακή πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και θα προσπαθήσει να διορθώσει κάπως την εικόνα της κυβέρνησης, αν και οι Τροϊκανοί έρχονται αγριεμένοι. Οι πρώτες διαρροές θα γίνουν αργά το βράδυ, αφού θα έχουν κλείσει οι γερμανικές κάλπες.

Ο Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο του Euromoney, επανέλαβε πως υπάρχουν πολλά θετικά σημάδια στην οικονομία, από την υποχώρηση της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μέχρι την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (5,7 δισ. μέχρι τα τέλη Αυγούστου).  Ο υπουργός δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς εντός του 2013 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, την Εγνατία Οδό και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς και για παραχώρηση μικρότερων λιμένων και μαρινών.

Στο εν λόγω συνέδριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η αισιοδοξία πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επιλεγεί ο προσωρινός ανάδοχος για το Ελληνικό και ότι οι  δεσμευτικές προσφορές από τους 4 υποψηφίους θα υποβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Με δυο λόγια, το παιγνίδι θα παιχτεί στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου η κυβέρνηση έχει αποτύχει να ικανοποιήσει τους δανειστές, οι οποίοι ως γνωστόν, προσπαθούν να πάρουν το ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο και αν όχι αυτό, μια θυγατρική του στην οποία θα μεταβιβάζει την προς πώληση δημόσια περιουσία.

Αυτό που ετοιμάζεται είναι η τιτλοποίηση 1000 κρατικών ακινήτων, μεταξύ των οποίων και «φιλέτα» όπως το Τατόι και 500 στρέμματα δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας…

 

σχετικα αρθρα

154 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img