Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Τσίπρας για πΓΔΜ: Στόχος μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό

«Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ονοματολογικό ζήτημα της πΓΔΜ, σημειώνοντας πως θέλουμε λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα. «Γι’ αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, και την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και την κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά».

Ανοίγει ο δρόμος για οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους που θα έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος.

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια, κρατηθήκαμε στο ευρώ, ανασυγκροτούμε τη παραγωγική μας βάση για να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος, χτίζουμε την επόμενη μέρα της χώρας σε πιο στέρεα θεμέλια. Μην νομίζουμε όμως ότι αυτή η πορεία είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για πισωγύρισμα», ξεκαθάρισε.

Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη

Αναφορικά με τις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης που -όπως είπε – ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέλεξε να επιτεθεί, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «πρόκειται για μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση». Αυτό το παρελθόν των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, οφείλουμε να το αφήσουμε οριστικά πίσω μας. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε. Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη, τόνισε καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και τις θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση». Οι οποίες, όπως είπε ο πρωθυπουργός «αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img