Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλους και με Ελλάδα πλην Ε/κ

Η ανατολική Μεσόγειος είναι η αιτία της ρήξης των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε., σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι λόγω των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ δεν είναι πλέον καλές.

«Με την Ε.Ε., η οποία δυστυχώς δεν είναι αντικειμενική και κινείται μόνο με την αντίληψη της αλληλεγγύης προς τα μέλη της, τηρώντας μια στάση μη ρεαλιστική, υπήρξαν κάποιες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ μας. Εμείς παρόλα αυτά, σε αυτά τα θέματα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας αλλά όχι του Ε/κ τομέα, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ και να υπάρξει ίση κατανομή του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία θετική προσέγγιση αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε ενάντια σε συμπεριφορές που αποκλείουν την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου έπειτα από συνάντησή του με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Ιντλίμπ υπογράμμισε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή, ενώ εξαιτίας των επιθέσεων του καθεστώτος Άσαντ μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

«Το καθεστώς επιτέθηκε και στους δικούς μας στρατιώτες. Απαντήσαμε απανωτά και με το παραπάνω. Και αναφέραμε την αποφασιστικότητά μας και στη Ρωσία», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι αύριο θα φτάσει ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για συνομιλίες. «Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις του καθεστώτος και να δοθεί ώθηση στην πολιτική διαδικασία», ανέφερε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων