Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Υγειονομική περίθαλψη: Η ατελείωτη μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών

Μία από τις μεγαλύτερες διαμάχες των Αμερικανών πολιτικών είναι η υγειονομική περίθαλψη. Πάνω σε αυτό το τομέα έχουν δοθεί μεγάλες μάχες μεταξύ των δύο ηγετικών πολιτικών κομμάτων, ενώ από ότι φαίνεται θα έχουν σύντομα νέο ρόλο όσο οι ΗΠΑ οδεύουν στις προεδρικές εκλογές.

Μπορεί να είναι κάτι πολύ περίεργο και ανεξήγητο για τους πολίτες του εξωτερικού, αλλά πριν ο Ομπάμα αλλάξει το νόμο, οι άνθρωποι που υποφέρουν από μακροχρόνιες παθήσεις δεν μπορούσαν να πάρουν ασφάλεια υγείας. Ο λόγος ήταν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προτιμούσαν τους ασθενείς που ήταν καλά στην υγεία τους, και άρα αυτούς που δεν είχαν μεγάλο κόστος για αυτές.

Μετά από την εποχή Ομπάμα, έχει γίνει προτεραιότητα πλέον η εγγύηση της κάλυψης των Αμερικανών στις προυπάρχουσες ασθένειες. Αυτός είναι ο λόγος που ο Τραμπ υπερασπίστηκε το αίτημα της κοινωνίας για κάλυψη των μεγάλων ασθενειών κατά την διάρκεια του State of the Union.

Αντιπαλότητες γεννά η υγειονομική περίθαλψη και μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα, εκεί όπου κάποιοι αριστερών πεποιθήσεων προεδρικοί υποψήφιοι, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, θέλουν να κτίσουν ένα μεγάλο και ακριβό ευρωπαϊκών προδιαγραφών σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Από την άλλη, ο Joe Biden είναι της άποψης ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και πάλι ο νόμος Ομπάμα.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εξακολουθούν να λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω ασφαλιστικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τους εργοδότες τους, ενώ υπάρχει διάχυτος ο φόβος να πάρουν ασφάλεια από κυβερνητικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Δεδομένων των ανωτέρω αναφερθέντων, η υγεία είναι ένας τομέας που μπορεί να κρίνει άνετα τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο και από την Ουκρανία.

CNN ‘Communism has been the perfect incubator’
Stephen Collinson and Caitlin Hu
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων