Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Υπάρχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες;

Τι τελευταίες ημέρες οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να «επαναπατρίσουν» τα κεφάλαια που τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό. Με δεδομένο ότι οι γερμανικές, ελβετικές και βρετανικές τράπεζες δίνουν πολύ χαμηλά επιτόκια (από 0% έως 1%) επί της ουσίας οι έλληνες τραπεζίτες προσπαθούν να κάνουν το δικό τους ρημπάουντ.

Δηλαδή να πείσουν τους πελάτες τους ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ασφαλείς προσφέροντας υψηλά έως και 5,7 % επιτόκια για τους επόμενους μήνες Γιατί το κάνουν αυτό στην παρούσα φάση και μάλιστα με κόστος ιδιαίτερα υψηλό; Οι έλληνες τραπεζίτες ποντάρουν πολλά στην σούπερ δόση των 44 δισ Ευρω, μέρος της οποίας θα «πάει» και στην ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Δηλαδή πιστεύουν ότι μόλις έλθουν τα χρήματα των δανειστών μας και ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαια τους με 25 δισ ευρω θα αλλάξει άρδην το κλίμα που υπάρχει διεθνώς για την Ελλάδα και δη για τις τράπεζες.

Οι περισσότεροι σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους εξηγούν ότι πλέον ο φόβος για το περίφημο Grexit έχει παρέλθει σε ποσοστό άνω του 60% αν και όπως επισημαίνουν με νόημα στην παρούσα φάση μεγαλύτερος είναι ο πολιτικός κίνδυνος εξαιτίας ενός ατυχήματος. (πχ απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αιφνιδιαστικές εθνικές εκλογές).

Το θέμα είναι εάν ο έλληνας πλέον αισθάνεται έτοιμος να «επαναπατρίσει» τα χρήματα του η όχι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων