Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στο εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας των νέων;

Γράφει ο Βασίλης Κούκης

Διεξήχθη σήμερα στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Οι Νέοι και η Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή απάντηση στο εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας των νέων».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Νικολαϊδου του ΣΚΑΙ. Η κυρία Νικολαϊδου στο εισαγωγικό της σχόλιο, αναφέρθηκε στη δραματική πραγματικότητα αναφορικά με την ανεργία των νέων, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία της eurostat καθώς και στη σύνδεση της παιδείας, της επαγγελματικής κατάρτισης και της αγοράς εργασίας.

Η πρώτη τοποθέτηση άνηκε στον κ. Αντώνη Καϊλή, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Ο κύριος Καϊλής μίλησε για τις αλλαγές που θα επέλθουν μέσω της νέας περιόδου 2014-2020, όπου θα υπάρξουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, τους θεσμούς και τις λειτουργίες της όπως για παράδειγμα ο επαναπροσδιορισμός των κοινοτικών προτεραιοτήτων, με την ανεργία των νέων στο επίκεντρο.

Εν συνεχεία τον λόγο είχε ο κ. Άρης Περουλάκης αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας, εταιρικών σχέσεων και ευρωπαϊκών δικτύων της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στο σχόλιο του υπήρξε αναφορά στο νέο χρηματοοικονομικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί, τις συνεχείς αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο που καθιστούν την ευελιξία, στοιχείο κλειδί για την επιβίωση της ΕΕ και τη σημασία της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων, σ’ έναν πλανήτη που αλλάζει ραγδαία.

Ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πρασίνων έστειλε το δικό του βίντεο – μήνυμα, που εμπεριείχε σχόλια για θέματα όπως: η πράσινη ανάπτυξη ως μοχλός δημιουργίας θέσεων εργασίας, η στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και η διατήρηση και ενίσχυση των κονδυλίων για την παιδεία. Μάλιστα ο κ. Χρυσόγελος ανέφερε πως δυστυχώς 20 από τα κράτη – μέλη μείωσαν τις δαπάνες τους για την παιδεία και κάτι τέτοιο μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Με το τέλος του βίντεο του κ. Χρυσόγελου ακολούθησαν οι εισηγήσεις των κύριων ομιλητών. Πρώτη τοποθετήθηκε η κ. Έλενα Παπαδοπούλου γενική διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού στον ΟΤΕ. Η κ. Παπαδοπούλου εύστοχα παρατήρησε πως η ανεργία των νέων προϋπήρχε της κρίσης και μετέπειτα γιγαντώθηκε λόγω των γνωστών εξελίξεων στη χώρα μας. Τόνισε την ανάγκη για δημιουργία δικτύων διασύνδεσης ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την αγορά εργασίας, όπως γίνεται κατά κόρον στο εξωτερικό. Ειπλέον, επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας επαγγελματικής «ταυτότητας» για τον κάθε εργαζόμενο που θα τον διευκολύνει στην επαγγελματική του πορεία. Οι startup πρωτοβουλίες μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα και πρέπει να στηριχθούν.

Ο κ.Θεόδωρος Τόλλης, εκτελεστικός διευθυντής της ICAP Employment Solutions, στάθηκε στη νοοτροπία που διέπει την ελληνική κοινωνία σε θέματα εργασίας. Επίσης, τόνισε και αυτός τη σημασία της δια βίου μάθησης και της επικαιροποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων. Τέλος αναφέρθηκε στην ημιαπασχόληση ως ένα μέσο εισόδου στην αγορά εργασίας και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για τους νέους.

Ακολούθησε, η ομιλία του κ. Δημήτρη Γρέβια, επικεφαλή ανθρώπινου δυναμικού της Nokia Solutions και Network Hellas, ο οποίος εισήγαγε στη συζήτηση την ηθική και αξιακή διάσταση του θέματος και υπογράμμισε πως ο Έλληνας νέος έχει όλα τα εφόδια και τις ικανότητες για να πετύχει στην αγορά εργασίας αλλά οι αναχρονιστικές στρατηγικές και μηχανισμοί δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, δυσχεραίνουν την κατάσταση, στερώντας από τη νέα γενιά πολλές ευκαιρίες. Επισήμανε και αυτός την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε ζητήματα εργασίας, οικονομίας και παιδείας.

Την εκδήλωση έκλεισε με το σχόλιο του ο κ. Κωνσταντίνος Αγραπίδας, όπου συνυπέγραψε τα όσα είχαν λεχθεί από τους προηγούμενους ομιλητές και εν συνεχεία μίλησε για το φαινόμενο του brain drain, που διώχνει πολλά σπουδαία μυαλά από τη χώρα καθώς και τις δραματικές επιπτώσεις από τη μείωση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.

Άλλη μια εκδήλωση του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα έκλεισε με μεγάλη παρουσία κοινού και συμμετοχή καταξιωμένων στελεχών με εξειδίκευση στο υπό συζήτηση θέμα.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων