Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Υπερ και κατά από το ενδεχόμενο να βρίσκεται στην αρχαία Αμφίπολη ο τάφος του Μ.Αλέξανδρου

(Κατα)γράφει η νομικός Φιλοθέη Βαρσαμή

1.
Θα φάει τη σκόνη μας η σκοπιανή προπαγάνδα (υπέρ). Οι σκοπιανοί θα γκρινιάζουν ότι τους ανήκουν οι Σέρρες ή, εναλλακτικά ότι, το αρχαίο όνομα των Σκοπίων είναι “Σέρραι” και έμβλημά τους από αρχαιοτάτων ένα καθιστό λιοντάρι (κατά).

2.
Θα φτιαχτεί ένας μεγάλος ίσιος δρόμος με πολλά διόδια που θα ενώσει την Καλαμάτα με τις Σέρρες. Πολύ οικονομικότερος από τον μεγάλο ίσιο δρόμο που θα ένωνε την Καλαμάτα με τη Σίουα της Αιγύπτου, αν είχε βγει σωστή η Σουβατζή (υπέρ). Όσο και να φαρδύνουμε τα γεωγραφικά όρια της Μεσσηνίας, τις Σέρρες δεν μπορεί να τις φτάσει και να τις χωρέσει. Με αυτό ως δεδομένο θα μείνει, δυστυχώς, η Καλαμάς με σκέτο τον ναό του Απόλλωνα ο οποίος, με κάμποσο ξεχείλωμα του χάρτη στριμώχτηκε στα μεσσηνιακά εδάφη. Μεγάλη αδικία για την υπερχειλούς εδαφικής υποστάσεως μεσσηνιακή γη (κατά).

3.
Θα φτιαχτεί στην Αμφίπολη ένα υπέροχο μουσείο και έτσι θα αποκεντρωθούν προς βορρά οι λίστες των υποψήφιων μεσσήνιων που δε χώρεσαν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό θα βοηθήσει στην πάταξη της μεσσηνιακής αστυφιλίας (υπέρ). Δυστυχώς, η λίμνη Κερκινίτιδα αποξηράνθηκε χωρίς ίδρυση και ως σήμερα Ύπαρξη (νομίζω, τουλάχιστον) αντίστοιχου οργανισμού αποξήρανσής της, όπως η Κωπαϊδα, γεγονός λυπηρό για τους (μεσσήνιους) ανέργους (κατά).

4.
Δεδομένης της συμμετοχής της Πρώτης Σερρών στον καλλικρατικό δήμο Αμφίπολης, θα επιδαψιλευτεί με σκόνη μύθου το ηγετικό προφίλ των καταγόμενων από την περιοχή πολιτικών (υπέρ). Θα μας πρήξει το freepen ότι ο Καραμανλής είναι μικρανηψιός της Ολυμπιάδας, που θα μας βγάλει από την κρίση με σάρισα, το διπλό νόμισμα δλδ ευρώ και μακεδονικό τετρώβολο (κατά).

5.
Αν γίνει καμιά πλάκα και δεν είναι εκεί ο τάφος του Αλέξανδρου, θα έχουμε γίνει παγκοσμίως τρόμπες αφού, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την παρουσία του πρωθυπουργού, δημιουργεί εντυπώσεις που αποκλείουν οτιδήποτε κάτω από Αλέξανδρο (κατά). Αν γίνει καμιά πλάκα και είναι εκεί ο τάφος του Αλέξανδρου, θα πέσει τόση μικρομέγαλη πολιτική αρχαιο-καπηλεία, που θα θέλουμε από τη σιχαμάρα να κατέβουμε στον διαστημικό σταθμό Καλαμάτας και να πάρουμε το πρώτο ΚΤΕΛ για “το Άλφα του Κενταύρου (μια νυχτιά. Με το παλλινώριο” κλπ) (πάλι κατά).

Πέρα από τις υπερβολές: μακάρι αυτός ο υπέροχος τάφος που προκαλεί χτυποκάρδια στους αρχαιολόγους, με τη θρυλούμενη τελειότητα και μοναδικότητά του, να είναι αυτός που ελπίζουμε. Και καλά έκανε ο Σαμαράς που πήγε άρον άρον στις ανασκαφές με τη θεσμική του ιδιότητα -και ας βιάστηκε. Δεν ξεχνώ ότι με αφορμή το Μακεδονικό, έριξε τον Μητσοτάκη και καταλαβαίνω τη σπουδή και την (σχεδόν εξιλεωτική) ανάγκη του να είναι ο τάφος αυτός, ο τάφος του Αλέξανδρου/ μια τρομερά σπουδαία ανακάλυψη στη Μακεδονία, έστω. Ανεξάρτητα από τα παραγωγικά αίτια της βούλησής του, όμως, η παρουσία του εκεί δίνει σωστό μήνυμα, νομίζω.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων