Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν λένε να κοπάσουν στη Βρετανία θέτοντας σε κόκκινο συναγερμό ολόκληρο το νησί.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους που έφτασαν ακόμα και τα 180χλμ/ώρα έχουν δημιουργήσει σκηνικό χάους σε πολλές περιοχές της χώρας σε μια κακοκαιρία πρωτοφανή από το 1947.
Οι ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και οδικό δίκτυο είναι τεράστιες ενώ 80.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με την ΕΝΑ, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττουν περισσότερο την Ουαλία. Χθες το βράδυ, συνολικά 147.000 νοικοκυριά ήσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Περίπου 2.000 στρατιώτες συνδράμουν στην προσπάθεια προστασίας από το κύμα κακοκαιρίας αλλά και αποκατάστασης των ζημιών. Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες έχουν διαταραχθεί με τις εταιρίες να ζητούν από τους επιβάτες να μην μετακινούνται καθώς είναι επικίνδυνο.
Χιλιάδες κατοικίες πλημμύρισαν στο Μπέρκσιρ και το Σάρεϊ όταν ο ποταμός Τάμεσης υπερχείλισε, όπως και στο Σόμερσετ, όπου κάποιες περιοχές παραμένουν βυθισμένες κάτω από το νερό για περισσότερο από ένα μήνα, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.
Χθες, ένας άνδρας 70 ετών από το Τσίπεναμ του Γουίλτσάιρ έχασε τη ζωή του όταν προσπάθησε να μετακινήσει δέντρο που είχε πέσει μπροστά στο σπίτι του. Το δέντρο είχε πέσε πάνω σε καλώδια ρεύματα και ο άτυχος άνδρας πέθανε από ηλεκτροπληξία.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν εδώ και περίπου ένα μήνα τη Βρετανία με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν πως θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για μέρες ακόμα.
Χαρακτηριστικό είναι πως τις επόμενες δύο μέρες η χώρα θα δεχτεί το νερό από βροχές ενός μήνα.
Την ίδια ώρα βαρύ είναι το κλίμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον με έντονες επικρίσεις τόσο για το κομμάτι της αποκατάστασης όσο και της χρηματοδότησης. Ο Κάμερον έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής γιατί ακόμα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.