Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Χίλαρι και Χαμάς – Ισραήλ: 1- 0!

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να σταματήσει τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη βοήθεια της Αιγύπτου και σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι σκοπεύει να δώσει μια ευκαιρία σε αυτή την εκεχειρία.

Αυτή η διακοπή της βίας είναι παρά πολύ εύθραυστη. Το Τελ Αβίβ θα συμφωνήσει μόνο σε εκεχειρία η οποία θα ζητά εγγυήσεις από την Αίγυπτο, παρακολουθείται από τις ΗΠΑ, η οποία θα διασφαλίσει ότι τα παλαιστινιακά αποθέματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Fajr-5 θα εξουδετερωθούν, και τέλος ότι θα ληφθούν μέτρα για να αποκλειστούν μελλοντικές μεταφορές όπλων στη Γάζα.

Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες που θα δουν το φως για αυτές τις απαιτήσεις του Ισραήλ, ειδικά με το δεδομένο ότι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την απαίτηση της Χαμάς για άρση του εμπάργκο στη Γάζα.

Επίσης πάντα υπάρχει στη γωνία το θέμα του Ιράν, το οποίο για το Τελ Αβίβ βρίσκεται στο κέντρο της σύγκρουσης. Οι πύραυλοι Fajr-5 είναι ιρανικής κατασκευής και η Τεχεράνη δρομολόγησε της μεταφορά τους στη Γάζα. Το Ιράν ίσως να έχει συμφέρον να διατηρήσει τη σύγκρουση και είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει επαφές που έχει με ακραία στοιχεία στη Γάζα για να τορπιλίσει την εκεχειρία. Το Ισραήλ την ίδια στιγμή χρειάζεται τη συνδρομή της Αιγύπτου όσο αφορά την ασφάλεια των συνόρων για την αποφυγή μελλοντικών εισροών ιρανικών όπλων στη Γάζα.

Εάν η εκεχειρία διατηρηθεί η Χαμάς είναι στα πρόθυρα μια μεγάλης συμβολικής νίκης. Θα έχει αποφύγει ένα καταστροφικό κτύπημα για την οργάνωση στη Γάζα και την ίδια στιγμή θα έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στην καρδιά του Ισραήλ.

Θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς εάν η Χαμάς θα τηρήσει την υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός και επίσης εάν έχει τη δυνατότητα να την επιβάλλει και σε άλλα γκρουπ, δηλαδή το Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Μέχρι το Ισραήλ να εξασφαλίσει την εξουδετέρωση των πυραύλων και το σταμάτημα των πυραυλικών επιθέσεων, είναι απίθανο να αποσύρει από το τραπέζι την πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης.

Προηγούμενο άρθρο«Βυθίσατε την Ευρώπη!»
Επόμενο άρθροΤο ταξίδι και το «ταξίδι»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων