Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Χίλαρι Κλίντον: Ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναγράψει τα σύνορα της Ευρώπης

Επίθεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε από τον Καναδά η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναγράψει τα σύνορα της Ευρώπης μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χειροκροτούμενη στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ .«Ελπίζω να μην κάνει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν το θέλε, αλλά αυτό εξαρτάται από τον Πούτιν».

Η κ. Κλίντον σημείωσε ακόμη ότι «η Κριμαία , στη “λογική του Πούτιν “, ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας» και εκτίμησε ότι αυτή η λογική «θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Υπερδνειστερίας».

«Υπάρχουν πολλά μέρη όπου βρίσκονται άτομα που προέρχονται από εθνοτικές ομάδες Ρώσων ή Ρωσόφωνων», παρατήρησε και προειδοποίησε ότι μετά την Ουκρανία και την υπόθεση της Κριμαίας και άλλες χώρες θα μπορούσαν να «αντιμετωπίσουν μια ρωσική μετωπική επίθεση».

Η Χίλαρι Κλιντον κάλεσε τους Ευρωπαίους να είναι λιγότερο εξαρτημένοι οικονομικά και ενεργειακά από τη Ρωσία, αναφέροντας ότι θέλει να δει «επιτάχυνση» της κατασκευής των αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν και να ενθαρρυνθούν νέες πηγές ενέργειας τοπικής παραγωγής, όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Πολωνία. «Οι Ρώσοι δεν μπορούν να εκφοβίσουν, αν δεν υπάρχει εξάρτηση από αυτούς», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό της μέλλον, καθώς θεωρείται ως η πιο σοβαρή υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, η κ. Κλίντον άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά « Δεν έχω πάρει ακόμα καμία απόφαση», απάντησε.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων