Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Χωρίς απάντηση το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά

Αναμφίβολα χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κύλησε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, όπου απασχόλησε κυρίως το θέμα της ρευστότητας της αγοράς. Και μάλλον χωρίς απαντήσεις για την αγορά που «διψάει»…

Ο κ. Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Ένωσης, υπήρξε μάλλον απόλυτα ξεκάθαρος σε ότι αφορά στη διάθεση του τραπεζικού συστήματος να ξεσφίξει τη στρόφιγγα της δανειοδότησης. «Δεν μπορούμε να δώσουμε δάνεια όπου δεν υπάρχει βιωσιμότητα», «δε θέλουμε να δημιουργούμε κι άλλα κόκκινα δάνεια», «τα δάνεια είναι οι καταθέσεις των πολιτών», «το ερώτημα είναι εάν όλοι εμείς οι καταθέτες θα δίναμε δάνειο σε όλους αυτούς που ζητάνε δάνειο»…είναι μερικές χαρακτηριστικές φράσεις από τις δηλώσεις που φανερώνουν νομίζουμε σαφώς τις προθέσεις των τραπεζών…

Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς όπως αναφέρθηκε, τραπεζικοί κύκλοι φαίνονται να τάσσονται υπέρ μιας κλιμακωτής λύσης.

Τώρα, ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι πρόσφατα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έστειλε επιστολή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για παράπονα καταναλωτών σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου για τους ενήμερους δανειολήπτες, διότι υπήρχαν καταγγελίες ότι το δίκτυο των τραπεζών δεν ήταν ενημερωμένο και δεν υπήρχε προθυμία.

Τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει και για συγκεκριμένα παράπονα και καταγγελίες, ώστε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Σχετικά με τη ρευστότητα και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, είπε ότι τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 25% οι εκταμιεύσεις σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2 δις. ευρώ έως τα τέλη της χρονιάς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων