Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

Ψάχνοντας ζωή σε άλλους πλανήτες

Η εύρεση εξωγήινης ζωής σε κατοικήσιμους πλανήτες έχει αποδειχθεί δυσκολότερη από ό,τι νομίζαμε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Κινέζων επιστημόνων.

Η αναζήτηση κατοικημένων ή δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών επικεντρώνεται σε αστέρια νάνους, μικρότερα από τον ήλιο, τα οποία όμως αποτελούν περισσότερο από το 75% των άστρων που γειτονεύουν με το ηλιακό μας σύστημα, εξηγούν ερευνητές στο Πεκίνο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτά τα μικρά αστέρια, γύρω από τα οποία περιστρέφονται οι πλανήτες, έχουν διαφορετικές υπεριώδεις ιδιότητες από τον ήλιο, οι οποίες περιπλέκουν περαιτέρω την έρευνα για εξωγήινη ζωή στα αστρικά τους συστήματα.

«Πριν μπορέσουμε να αναζητήσουμε τη ζωή σε άλλους πλανήτες, πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα κεντρικά αστέρια γύρω από τα οποία περιστρέφονται αυτοί οι πλανήτες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Φενγκ Τιαν.

HTML tutorial

Η συσσώρευση των υψηλών επιπέδων του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη είναι η πιο πολλά υποσχόμενη ένδειξη για πιθανή εύρεση ζωής σε αυτόν. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, αυτό δεν αποτελεί σωστό κριτήριο, αφού το οξυγόνο μπορεί να συσσωρεύεται και στις ατμόσφαιρες άδειων πλανητών.

Ο Φενγκ Τιαν και η ερευνητική ομάδα του χρησιμοποίησαν την ιδέα ενός υποθετικού κατοικήσιμου πλανήτη σε τροχιά γύρω από το άστρο GJ 876, προκειμένου να αποδείξουν τη θεωρία τους.

«Στην περίπτωση του συγκεκριμένου άστρου, η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη που περιστρέφεται γύρω του, μοιάζει με αυτή που είχε η Γη πριν από 2,2 δις χρόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων