Το γεγονός είναι σημαντικό, παρόλο που δεν απασχόλησε παρά ελάχιστα τα εγχώρια ΜΜΕ – δεν «παράπεσε», απλώς είναι πολύ… δύσπεπτο. Η αυστριακή κυβέρνηση άφησε να προχωρήσει η εκκαθάριση της τράπεζας Hypo Alpe Adria, μιας μεσαίου μεγέθους αυστριακής τράπεζας που αντιμετώπισε προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας χωρίς να παράσχει κρατική βοήθεια. Αντίθετα, ήρε τις κρατικές εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημίες σε πρώτη φάση οι κάτοχοι ομολόγων της τράπεζας.
«Οι κάτοχοι ομολόγων υφίστανται αναγκαστικές ζημίες. Οι υπόλοιποι επενδυτές φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι. Κι όμως, αυτά δεν συμβαίνουν στην Αργεντινή, αλλά στην Αυστρία, μία από τις πιο πλούσιες και συντηρητικές δημοκρατίες της Ευρώπης», έγραψε στις 27/6 στους Financial Times o Ralph Atkins αναφερόμενος στο γεγονός.
Οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης αυστριακών τραπεζών. Οι αυστριακές τράπεζες έχουν μεγάλα ανοίγματα, οπότε η επιλογή αυτή της αυστριακής κυβέρνησης εκλαμβάνεται σαν «πιλοτικού» χαρακτήρα όχι μόνο για την Αυστρία αλλά και για την Ευρώπη συνολικότερα.
Με τα «κόκκινα» δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών να ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ και ενόψει των ευρωπαϊκών stress tests, που θα διεξαγάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το φθινόπωρο, το δίλημμα τίθεται εκ των πραγμάτων: θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του bail-in για την ανακεφαλαίωση-εκκαθάριση προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών; Και είναι η στάση της αυστριακής κυβέρνησης στην περίπτωση της Hypo Alpe Adria «εισαγωγή» στο ευρωπαϊκό bail-in;
Υπενθυμίζουμε απλώς ότι αυτός ο μηχανισμός έχει καταρχήν εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα και αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.
Όσο για την Ελλάδα και τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καλά θα κάνουν να προετοιμάζονται για τα ευρωπαϊκά stress tests χωρίς να έχουν δεδομένο ότι το Δημόσιο (διά του ΤΧΣ) θα καλύψει τις νέες κεφαλαιακές «τρύπες». Ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι και δεν μπορεί να σώζονται σε κάθε περίπτωση με τα λεφτά των φορολογουμένων…