Τις έντονες επικρίσεις σχεδόν όλων των εκπροσώπων των παραγωγών, αλλά και των πωλητών, λαϊκών αγορών, δέχθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το υπαίθριο εμπόριο, τη δεύτερη μέρα συζήτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Στο επίκεντρο της κριτικής τους, ήταν οι διατάξεις που προβλέπουν την κλήρωση θέσεων για τις λαϊκές αγορές, ο χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, ο καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών από τα δημοτικά συμβούλια και όχι από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως μέχρι σήμερα ίσχυε, η αυστηροποίηση των κυρώσεων σε παραβάτες με την επιβολή υψηλών προστίμων που μπορεί να φθάσουν μέχρι και 5.000 ευρώ, η φορολογική ενημερότητα για την αναθεώρηση της άδειας τους, καθώς και η μείωση του χρόνου διάρκειας για εμποροπανήγυρη.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των φορέων που πήραν τον λόγο επέμειναν στην ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα μέτρα θα εξοντώσουν 50.000 οικογένειες που ζουν από το επάγγελμα αυτό, και χαρακτήρισαν δίκαιες τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα εβδομάδα με το κλείσιμο των λαϊκών αγορών.
Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που εξοντώνει παραγωγούς και επαγγελματίες που εργάζονται σε λαϊκές αγορές κατατέθηκε χωρίς να γίνει καμία διαβούλευση και αιφνιδιαστικά.
Οι αιτιάσεις του κ. Μόσχου περί μείωση θέσεων στις λαϊκές αγορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά. «Σταματήστε να ψεύδεστε. Έγινε η διαβούλευση και απόδειξη είναι τα υπομνήματα που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο από τα συνδικαλιστικά σωματεία. Ούτε προκύπτει από πουθενά η κατάργηση θέσεων στις λαϊκές αγορές» αντέτεινε ο υφυπουργός.
Πηγή: ΑΜΠΕ