Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Η Energean Oil & Gas για όσους είναι μια ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και η οποία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της ΝΑ. Μεσογείου καθώς και στη Βόρεια Αφρική. Αυτήν την στιγμή η εταιρεία απασχολεί 480 εργαζομένους και το χαρτοφυλάλιο της εκτείνεται από παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή του Πρίνου και τον Βόρειο Πρίνο, το φυσικό αέριο Νότιο της Καβάλας και φυσικά τα ενεργειακά αποθέματα στο Ισραήλ τα οποία δυντικώς φθάνουν τα 2,4 τρισεκ.κυβικά πόδια φ.α και 25 εκατομμύρια βαρέλια στα πολύ σημαντικά κοιτάσματα Κarish και Τanin στο Ισραήλ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Energean Oil είναι η μοναδική παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια,με την εταιρεία να δείχνει μια τεράστια προσήλωση σε σχέση με τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που απορρέουν από το Ενωσιακό Δίκαιο.
Τα κοιτάσματα στο Ισραήλ και οι πρόσφατες εξελίξεις
Στο πολύ σημαντικό αλλά και λεπτό ζήτημα της υποβολής σχεδίων για τις λεγόμενες ‘’γεωτρήσεις’’ στα υπεράκτια κοιτάσματα Karish και Tanin, η Εnergean Oil σε συνδυασμό με την θυγατρική της εταρεία την Εnergean Israel έχει προβεί σε άμεση κατάθεση προς το κράτος του Ισραήλ όλων εκείνων των σχεδίων και των μελετών που απαιτούνται προκειμένου να λάβει χώρα ένα τέτοιο εγχείρημα.
Ειδικότερα χθες 20/6/17 η εταιρεία ανακοίνωσε την εν λόγω διαδικασία με ένα εκτενές δελτίο τύπου στο οποίο η ανάπτυξη του Karish προβλέπει την πραγματοποίηση τριών γεωτρήσεων με τη χρησιμοποίηση πλωτής μονάδας παραγωγής αποθήκευσης και εκφόρτωσης (Floating Production Offloading Storage – FPSO), η οποία θα εγκατασταθεί 90 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές και θα έχει τη δυνατότητα να παραδίδει στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου 400 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως. Η επένδυση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish είναι της τάξης των 1,3 έως 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2020. Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος Tanin, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν έξι γεωτρήσεις με τη χρήση του ίδιου FPSO.
Συμπερασματικά και δεδομένου του γεγονότος πως τα άνωθι κοιτάσματα συνδέονται άμεσα και προδήλως με τον εξέχουσας σημασίας αγωγό φυσικού αερίου EastMed Pipeline, τότε εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ,πως η σημασία του να υπάρχει μια ελληνική εταιρεία συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κρίνεται ολοένα και περισσότερο πιο επιτακτική καθώς μέσω αυτής μπορεί να προωθηθεί η επονομαζόμενη ‘’διπλωματία των αγωγών’’, τα οφέλη της οποίας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς θα εξασφαλίζεται τόσο η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων, όσο και η αναβάθμιση της Ελλάδας η οποία από εκτός από χώρα transit θα αποτελεί πλέον και κύριο παίχτη και δρώντα στις ενεργειακές εξελίξεις.