H σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας επέδειξε «ειλικρινές ενδιαφέρον» για την καταπολέμηση του νεοναζισμού και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει επιδείξει «ισχυρή ηθική και πολιτική ηγεσία» στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Την παραπάνω θέση προβάλλουν αμερικανικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες εβραϊκών οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) και τις δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντής της, Ντέιβιντ Χάρις.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Τhe San Diego Jewish World», όπου τονίζεται ότι η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή θεωρεί «απόλυτα δικαιολογημένη» την παραίτηση του Παναγιώτη Μπαλτάκου, μετά την αποκάλυψη της συνάντησής του με υψηλόβαθμο στέλεχος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της AJC, Ντέιβιντ Χάρις, δήλωσε ότι «αυτό που έκανε ο κ. Μπαλτάκος αποτελεί προσβολή κατά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι «αν και η συνάντηση με την Χρυσή Αυγή προκαλεί από μόνη της έκπληξη, η έκφραση συμπάθειας προς το κόμμα -ή καλυτέρα προς την εγκληματική οργάνωση, όπως την αποκάλεσε η κυβέρνηση- είναι αδιανόητη».
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «το περιστατικό πρέπει να προκάλεσε πραγματικό σοκ στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει επιδείξει ισχυρή ηθική και πολιτική ηγεσία στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής», επισημαίνοντας ότι ο Ντέιβιντ Χάρις ανέφερε ότι «ταυτόχρονα, είμαστε ενθαρρυμένοι με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και το δικαστικό και νομοθετικό σώμα της Ελλάδας θα συνεχίσουν τις διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής, της οποίας ο ρατσισμός και η ξενοφοβία απειλούν τη δημοκρατική Ελλάδα».
Σε άλλες αναφορές σημειώνεται και το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του στο Παρίσι, επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για την «πλήρη εφαρμογή» του Νόμου στην περίπτωση της ηγεσίας του «ακροδεξιού και αντισημιτικού» κόμματος της Χρυσής Αυγής, που κατηγορείται για εμπλοκή σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως επισημαίνεται.
Τέλος, τονίζεται ιδιαίτερα ότι «το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να αξιοποιήσουν όλα τα νομικά μέτρα που βρίσκονται στη διάθεσή τους για να μειώσουν την επιρροή ή να απαγορεύσουν τα εξτρεμιστικά κόμματα. Επίσης, εάν είναι αναγκαίο, να θεσπίσουν το νομικό πλαίσιο για αποφασιστική δράση κατά των εξτρεμιστικών κομμάτων που αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία, ακολουθώντας το παράδειγμα των ελληνικών αρχών κατά της Χρυσής Αυγής».