Η περίφημη μαύρη τρύπα της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία όλο κλείνει, αλλά συνεχώς μένει ανοιχτή και διευρύνεται έχει αναδειχθεί στο σύγχρονο Γόρδιο Δεσμό που όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με αυξήσεις της τελικής τιμής του ρεύματος, τις οποίες όμως όλοι θέλουν να αποφύγουν. Έτσι οι συσκέψεις στο υπουργείο Ενέργειας είναι συνεχείς, όπως διαρκές είναι και το αδιέξοδο των αντίστοιχων συσκέψεων του υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αφού λεφτά δεν υπάρχουν.
Στην πλέον πρόσφατη από αυτές τις συσκέψεις, από την πλευρά της ΔΕΗ προτάθηκε να της δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων τα οποία συνολικά ανέρχονται σε περίπου 130 εκ ευρώ, με τα δημοτικά τέλη που εισπράττει από τους δήμους, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητά της και να αποπληρώσει τις οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ που ανέρχονται σε περίπου 115 εκ ευρώ. Εναλλακτικά, ή ακόμη και παράλληλα, η ΔΕΗ ζητά να αποπληρωθούν οι οφειλές του δημοσίου προς την επιχείρηση που υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Εφόσον γίνονταν αποδεκτές αυτές οι προτάσεις θα μπορούσε να κλείσει η μαύρη τρύπα του ΑΔΜΗΕ αλλά θα παρέμενε το πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ στον οποίο η ΔΕΗ πλέον δεν μπορεί να συμψηφίζει οφειλές με εισπράξεις, καθώς η ΡΑΕ απαγόρευσε τη συγκεκριμένη πρακτική επιβάλλοντας στη ΔΕΗ να εκταμιεύει ρευστότητα ώστε ο ΛΑΓΗΕ να έχει χρήματα για να πληρώνει τους ιδιώτες παραγωγούς.
Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φέσι της Energa και της Hellas Power, συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το περίπου 75% αναλογεί στη ΔΕΗ και το υπόλοιπο στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και θα επιστραφεί όταν ξεπαγώσουν οι λογαριασμοί των Energa και Hellas Power. Στο μεσοδιάστημα τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί καλούνται να το καλύψουν κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς.
Έτσι στις συσκέψεις ο ένας κοιτάει τον άλλο και όλοι μαζί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι: Λεφτά … δεν υπάρχουν!