Οι αποκαλύψεις FT και του πρώην υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ μας προσφέρουν μια ιδιαίτερα χρήσιμη συμβολή για το σήμερα.
1] Μέχρι το τέλος του 2011 στην ηγεσία της ΕΕ επικρατούσε πανικός στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε παύση πληρωμών ή να αποχωρήσει από το ευρώ. Μέχρι τότε υπήρχε ενδεχομένως η δυνατότητα διαπραγμάτευσης εάν είχαμε μια κυβέρνηση με τόλμη και σταθερή πλεύση. Αυτό δυστυχώς δεν συνέβαινε. Η δυνατότητα διαπραγμάτευσης μέσα στην ευρωζώνη ουσιαστικά έχει κλείσει από τις αρχές του 2012 με το PSI.
2] Το 2010 -11 η πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από αίσθημα υποτέλειας, σπασμωδικότητας, έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου και προσωπικές φιλοδοξίες. Από το τέλος του 2011 στο χορό μπήκε και η ηγεσία της ΝΔ που εγκατέλειψε όλα τα κηρύγματα περί ανάπτυξης και αντίθεσης στα μνημόνια για χάρη της πρωθυπουργικής καρέκλας.
Από τα μέσα του 2012 συμμετέχει και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο αλλά και από αμερικανικού εδάφους ο πρόεδρός του το κατήγγειλε ως ‘εθνική καταστροφή’ και φτάνει μέχρι την επαίσχυντη δήλωση Δραγασάκη σε βουλευτές της Μέρκελ ότι η Γερμανία δεν ευθύνεται για το οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει καταντήσει ένας περιοδεύων θίασος στον ευρωπαικό και διεθνή χώρο.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι εντελώς ανίκανη να δώσει απάντηση στο αίτημα για τη σωτηρία του τόπου.
3] Από τη συνάντηση Geitner και Σόιμπλε συνάγεται ότι η Γερμανία και όλη η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει σχέδιο β για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας ή άλλης περιφερειακής χώρας από το ευρώ. Η μόνη που δεν είχε και δεν έχει είναι η Ελλάδα την οποία αφορά άμεσα. Αυτό αποτελεί μελανή κηλίδα για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση που δεν το ζήτησε ποτέ.
4] Ο εναλλακτικός δρόμος είναι αναγκαίος και κατεπείγων σήμερα που η κοινωνία και η οικονομία έχουν φτάσει πια στα όρια επιβίωσης.
Εμείς ως ΣΧΕΔΙΟ Β αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί επιμένουμε σε αυτή την ανάγκη και έχουμε επεξεργασθεί τις συντεταγμένες μιας εναλλακτικής πρότασης.