Στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες, ελλείψει σπουδαστικών –φοιτητικών εστιών στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας αναφέρονται περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, ζητώντας από την Περιφερειακή Αρχή να ξεκαθαρίσει «τι σκοπεύει να κάνει για την κατασκευή νέων σπουδαστικών και φοιτητικών εστιών που θα εξασφαλίζουν τη δωρεάν στέγαση στους σπουδαστές».
Αναλυτικότερα υποστηρίζεται το εξής: «Αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής των νέων σπουδαστών και φοιτητών στις σχολές των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Όμως για χιλιάδες εργατικές-λαϊκές οικογένειες που τα παιδιά τους πέρασαν σε κάποια σχολή, όπως και αυτών που ήδη σπουδάζουν, μέσα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της απληρωσιάς και της φτώχειας που αντιμετωπίζουν, προστίθεται ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της εξεύρεσης στέγης για τα παιδιά τους που φοιτούν σε πόλεις μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αφού αυτή αποτελεί για πολλούς δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για τη διαμονή τους στην πόλη που σπουδάζουν. Όλο και περισσότερες εργατικές-λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται λόγω των ελάχιστων θέσεων που υπάρχουν σε σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλία και γενικότερα, που και σ’ αυτές υπάρχει χαράτσι, να μην στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα κατοικίας ή άλλοι να στερούνται πολλά για να τα πληρώνουν. Στη Θεσσαλία, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες τόσο σε σπουδαστικές όσο και σε φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες σε σχέση με τις πραγματικές. Οι ευθύνες αφορούν διαχρονικά σ’ όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και τη σημερινή αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
• Στη Λάρισα, στο ΤΕΙ παρακολουθούν περί τις 10.000 σπουδαστές, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό (περί το 50%) κατάγεται από άλλες περιφέρειες της χώρας, εκτός Θεσσαλίας και αρκετοί από τους άλλους θεσσαλικούς νομούς. Όμως οι σπουδαστικές εστίες καλύπτουν μόλις 600 σπουδαστές. Για τους δε 600 και πλέον φοιτητές που παρακολουθούν τις σχολές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (Ιατρική, Βιοχημεία), δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες.
• Στον Βόλο, για τους πάνω από 7.000 φοιτητές που φοιτούν στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτονται μόλις 90 φοιτητές από τις εστίες και μάλιστα μόνο οι πρωτοετείς.
• Στα Τρίκαλα, για τους 600 περίπου φοιτητές που παρακολουθούν τα ΤΕΦΑΑ και τους πάνω από 300 των ΤΕΙ, δεν υπάρχουν καν φοιτητικές-σπουδαστικές εστίες.
• Στην Καρδίτσα, για τους 1.200 περίπου σπουδαστές που παρακολουθούν τα ΤΕΙ και τους πάνω από 400 που παρακολουθούν στα ΑΕΙ, καλύπτονται μόλις 50 σπουδαστές.
Να σημειώσουμε ότι και σ΄ αυτές τις ελάχιστες σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές, δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, αλλά υποχρεώνονται να καταβάλουν ένα χαράτσι ετησίως από 150 έως 400 ευρώ.
Έτσι οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας με επερώτηση τους προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, ζητούν να τους δοθούν -στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου- συγκεκριμένες απαντήσεις, σχετικά με τις μεγάλες ελλείψεις σε σπουδαστικές εστίες στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας και τι σκοπεύει να κάνει για την κατασκευή νέων σπουδαστικών και φοιτητικών εστιών που θα εξασφαλίζουν τη δωρεάν στέγαση όλων των σπουδαστών και φοιτητών που σπουδάζουν εκτός του νομού καταγωγής τους, με την άμεση κατάργηση του χαρατσιού. Επίσης αν προτίθεται μέχρι την κατασκευή των εστιών που χρειάζονται, να προχωρήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση στη μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων που υπάρχουν για την κάλυψη των άμεσων πιεστικών αναγκών.