Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, εκ των οποίων δύο θανατηφόρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ σε tweet του.
Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράν ανέρχονται σε 18, με τέσσερις από τους ασθενείς να έχουν πεθάνει.
Μεταξύ των νέων κρουσμάτων επτά διαγνώστηκαν στην Κομ, τέσσερις στην Τεχεράνη και δύο στην Γκιλάν, σύμφωνα με τον Τζαχανπούρ.
Στο μεταξύ Ιράκ και Κουβέιτ, ανησυχώντας για την εμφάνιση της επιδημίας στο γειτονικό Ιράν, αποφάσισαν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σημαντικά τις μετακινήσεις προς και από τη χώρα.
Η ανησυχία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς από τα 18 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο Ιράν τα περισσότερα είναι στην Κομ, μια πόλη 150 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη, η οποία θεωρείται ιερή και έχει μεγάλη σημασία για τους σιίτες, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων του Ιράκ, και έχουν παρουσία και στο Κουβέιτ.
Πολλοί φοιτητές σε θρησκευτικά σχολεία της Κομ επισκέπτονται όλο τον χρόνο το Ιράκ για να προσκυνήσουν στις ιερές πόλεις Κερμπάλα και Νατζάφ, ενώ ο ηγέτης των σιιτών του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ αυτή τη στιγμή φοιτά σε ισλαμικό σχολείο στην ιρανική πόλη.
Ζωτικής σημασίας εξαγωγές
Το Ιράν είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράκ, με την Τεχεράνη να εξάγει κάθε χρόνο προϊόντα από γιαούρτι και αυτοκίνητα ως ντομάτες. Επίσης προσφέρει ενέργεια στο Ιράκ, το οποίο πάσχει από χρόνια έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση των ιρακινών αρχών να απαγορεύσουν τα ταξίδια στο Ιράν είναι αξιοσημείωτη: μέχρι στιγμής ούτε οι απειλές για αμερικανικές κυρώσεις, ούτε οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί είχαν διαταράξει τις καθημερινές συναλλαγές μεταξύ Βαγδάτης και Τεχεράνης.
Ωστόσο τώρα το Ιράκ, αν και δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα του covid- 19 στο έδαφός του, αποφάσισε να απαγορεύσει στους πολίτες του να μεταβαίνουν στο Ιράν και σε όποιον προέρχεται από το Ιράν να εισέρχεται στη χώρα, με εξαίρεση τους Ιρακινούς πολίτες που θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών.
Ψύχωση
Εκτός από τους ελέγχους που θα διενεργούνται στα αεροδρόμιο, η ιρακινή αεροπορική εταιρεία Iraqi Airways και η κουβετιανή Kuwait Airways ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς και από το Ιράν.
Το Κουβέιτ, μια μικρή χώρα μεταξύ Ιράκ και Ιράν, ανέστειλε επίσης μέχρι νεοτέρας τη μετακίνηση επιβατών από και προς το Ιράν, ενώ ανακοίνωσε ότι συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Κομ.
Όμως αυτά τα μέτρα δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους Ιρακινούς, οι οποίοι αρχικά ανησυχούσαν για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού από την Κίνα καθώς πολλές κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα τους έχοντας και Κινέζους στο προσωπικό τους. Πλέον απαγορεύεται η είσοδος στο Ιράκ σε οποιονδήποτε αλλοδαπό από την Κίνα.
Οι Ιρακινοί διερωτώνται για τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα τους, όπου οι ελλείψεις φαρμάκων και γιατρών είναι χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο Ιράκ αντιστοιχούν 10 γιατροί για κάθε 10.000 κατοίκους, λιγότεροι δηλαδή από όσοι στη Λιβύη.
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Κάποιοι απλώς ανησυχούν, ενώ άλλοι προτείνουν λύσεις, λιγότερο ή περισσότερο αστείες.
Από χθες και μετά την ανακοίνωση για δύο νεκρούς από τον covid-19 στο Ιράν, πολλοί Ιρακινοί μοιράζονται και αναρτούν προσευχές που θα απομακρύνουν τον ιό, ενώ βίντεο από το Ιράκ και το Ιράν δείχνουν οικογένειες να θυμιατίζουν τα σπίτια τους, κάτι που, σύμφωνα με τους ίδιους, σκοτώνει τους ιούς.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- AFP